Nedelja 20.09.2015.
09:20 >> 11:01h
Tanjug

Dve parade u Beogradu, MUP poziva na nenasilje

A. Čukić - Vesti
Policija zauzela svoja mesta po gradu

Pripadnici MUP- a od rano jutros nalaze se na potezu od Slavije do Trga Republike, kao i od Slavije do Železničke stanice, a i kod Zelenog venca. Na pojedinim punktovima su i oklopna vozila i vodeni topovi kao i zaštitne ograde. Policija kontroliše parkove i iz njih uklanjaju sve predmete koji bi mogli da budu opasni prilikom održavanja današnje dve parade. Na ulicama je i konjica, a grad nadleće i policijski helikopter.

Ispred zgrade Vlade Srbije učesnici Prajda pune balone, dele zastavice duginih boja i okupljaju se pred šetnju. Postavljeni su i mobilni toaleti, cisterne sa vodom, a organizatori dele i flašice sa vodom učesnicima.

Organizatori manifestacija su u subotu uveče saopštili da su dobili odobrenje da se skupovi održe, dok je MUP saopštio da je u obavezi da očuva javni red i mir, i da neće dozvoliti narušavanje bezbednosti građana Srbije.

Početak skupa Ponos trans osoba zakazan je za 11 sati u Pionirskom parku, a okupljanje učesnika Parade ponosa planirano je u 12 sati kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, odakle će centralnim gradskim ulicama skup završiti na platou ispred Skupštine grada.

Kolona će se kretati od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića. Pozdravni govor održaće "prva kuma" Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović, a početak šetnje planiran je za 12.20.

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić rekao je da je atmosfera pred održavanje Parade ponosa bolja i opuštenija nego ranijih godina, kao i da je Nedelja ponosa prošla bez ikakvih problema.

Iako pozivani da se pridruže Paradi ponosa, organizatori Ponosa trans osoba kažu da organizuju zasebni skup jer im dolaze ''gosti u kuću'', a tada je nekulturno ići po komšiliku. Član organizacionog odbora Trans prajda Predrag Azdejković rekao je da je cilj odvojenog organizovanja Trans prajda da problemi trans zajednice postanu vidljiviji i izdvojeni.

Iz MUP-a podsećaju da su u obavezi da snime i fotografišu sve javne skupove koji se održavaju na teritoriji Srbije. Učesće na beogradskom prajdu najavila je ministarka kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kuhnke koja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Ona će, kako je najavljeno, tokom dana razgovarati sa predstavnicima civilnog sektora koji se bave pitanjima LGBT zajednice i ljudskim pravima, a sastaće se i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, koja će, kako je najavljeno, takođe, učestvovati na paradi ponosa.

2024 © - Vesti online