Subota 19.09.2015.
19:33
Tanjug

Šta su sve dobijali srpski premijeri?

Tanjug
Jedan od poklona koje su dobijali premijeri tokom svojih mandata u Vladi Srbije 

Vlada je naime otvorila vrata za posetioce povodom Dana evropske baštine, a prvi put su zainteresovani mogli da uđu u sobu sa poklonima koje su dobijali predsednici vlada tokom svojih mandata.

Posetiocima je, kažu, upravo ta soba bila najinteresantnija, a tu su, između ostalog, mogli da vide indonežansku narodnu nošnju, koju je 2011. Cvetković dobio od tadašnjeg ambasadora Indonezije, dugmad za manžetne koju je bivši premijer Vojislav Koštunica dobio od Dore Bakojani.

Takođe, među brojim poklonima su i Prepis zakonoprava Svetog Save iz 14. veka, koji je Saborna crkva iz Sarajeva darovala Vučiću, kao i komplet za radni sto od drveta "Sankt Peterburga", koji je gradonačelnik Sankt Peterburga poklonio Koštunici.

Tanjug
Vredna Đinobile vaza koju je dobio bivši premijer Mirko Cvetković od italijanskog premijera Silvija Berluskonija

Ljudmila Milatović iz službe protokola, koja je danas bila vodič, istakla je da je vlada jedina institucija koja ima sobu sa poklonima, a da je cilj bio da se prikažu svi pokloni, jer je šteta da ostanu u magacinu, a i "dobro je da građani vide da sve što političari dobiju ostaje u vladi".

Koštunica dobio najviše poklona?

Nije mogla precizno da kaže koji premijer je dobio najviše poklona, ali je dodala da "misli da je Vojislav Koštunica dobio najviše darova".

Tanjug
Svi dosadašnji srpski premijeri

Posetioci su ostali uskraćeni da vide jedan od najvrednijih poklona, koji se ne nalazi u toj prostoriji, tepih koji je Sadam Husein poklonio tadašnjem potpredsedniku vlade Vojislavu Šešelju.

Građani kažu, motiv za posetu zgrade vlade bila im je želja da se susretnu sa onim što vide samo na televiziji, i da je dobar osećaj sedeti na ministarskim stolicama, bar na kratko.

Posetu vladi započeli su obilaskom Pres sale, u kojoj se održavaju konferencije za novinare, gde su saznali da je zgrada delo ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova, koji je projektovao i hol u Skupštini Srbije, crkvu Ružicu na Kalemegdanu, grobnica na Kalemegdanu...

Zanimljiva spoljašnjost

Zgrada je, kako je kazala Milatović, građena od 1926-1928. godine, i prvoitno je bila Ministarstvo finansija. Kad se pogleda spolja, na vrhu kupole nalazi se statua devojke, sa bakljom i štitom, koja personifikuje Srbiju, a rad je Đorđa Stojanovića, a oni koji pažljivo pogledaju videće iznad prozora na prvom spratu 14 maski boga Merkura, kao i četiri figure u veštačkom kamenu.

Zgrada je imala burnu prošlost, 1941. bila je oštećena u bombardovanju, kao i 1999. godine, a u zdranju je neko vreme tokom Drugog svetskog rata bila smeštena i Nemačka komanda.

Tanjug
U poseti Jadranki Joksimović, ministarki bez portfelja zadužene za evropske integracije

Obilazak su nastavili posetom kabineta ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović, koja je bila na radnom mestu, pa su građani posetu iskoristili i za kratak razgovor sa njom. 

Poželevši im dobrodošlicu, ministarka je istakla da je i subotom u kabinetu, jer ima mnogo poska i da joj je drago što je građanima omogućen obilazak.
- Interesantno mi je koliko je ljudi htelo subotu da provede obilazeći državne institucije, prijatno sam iznenađena - rekla je Joksimović posetiocima i novinarima.

Zgrada, i njen enterijer, smatra ministarka, deluje impresivno i pokazuje da je Srbija država sa dugom istorijom i tradicijom.
- Kabinet je u klasičnom stilu, što meni odgovara, jer volim tamno zelenu boju, i čast mi je što mogu da budem deo 'institucionalnog pamćenja' naše države - rekla je ona.

Sale za sastančenje

Tanjug
Bilo je i priče o grbu i zastavi Srbije

Građani su imali prilike da obiđu žuti salon, zatim salon u kojem premijer najčešće dočekuje svoje goste, kao i salu za sednice, a neki od njih su odmah zauzeli "premijersku" i "važnije" ministarske pozicije. 

Sala za sednice je bila oštećena u bombardovanju 1999. godine, posle kog su u njoj ostala dva, od tri lustera, koji su stigli između dva svetska rata kao poklon češke vlade. Sala je rekontruisana za vreme Koštuničinog mandata, i ponovo je u funkciji u poslednjih deset godina.

Videli su i manju salu, za sastanke delegacija, u kojoj je vlada zasedala tokom rekontrukcije sale za sednice, kao i salon u kome se nalaze zastave Karađorđa Petrovića iz 1804, Regularne ustaničke vojiske iz 1809, Vojvodska zastava iz 1811, zastavu po Sretenjskom ustavu iz 1835. Tu se nalaze i zastava Kneževine Srbije iz 1839, zastava sa Kraljevskog srpskog generalnog konzulata u Rijeci iz 1912, kao i srpska zastava sa petokrakom iz 1947. godine, a u istoj prostoriji su i fotografije svih srpskih premijera.

Obilazak su završili na mestu gde je ubijen premijer Zoran Đinđić.

"Dani" traju do 30. septembra

Kulturno turistička manifestacija "Dani evropske baštine" sa temom "Stari i tradicionalni zanati - očuvanje i održanje" u Beogradu se održava do 30. septembra. Vrata će otvoriti i Muzej Nikole Tesle, Biblioteka grada Beograda, Beogradska tvrđava, Kuća Legata, pozorište lutaka Pinokio, Beogradska tvrđava, Narodna skupština, Dvorski kompleks, ambasada Francuske...

2024 © - Vesti online