Subota 19.09.2015.
15:09
Tanjug

"Hrvatska je izdala Mađarsku i EU"

Reuters
Ne prestaje hrvatsko-mađarski rat rečima zbog izbegličke krize

Drugi mađarski zvaničnik rekao je da nema znakova o usporavanju priliva izbeglica.

- Hrvatska je izdala ne samo Mađarsku već i Evropsku uniju i odustala od svih zakonskih mera na koje se obavezala - rekao je Kovač na konferenciji za novinare.

On je dodao da Hrvatska "neprestano" dovodi izbeglice na mađarsku granicu.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Mađarske Đerđ Bakondi rekao je da je Hrvatska u petak poslala oko 8.000 izbeglica u Mađarsku.

Kao i svi drugi dolasci, izbeglice su bile registrovane u skladu sa zakonom EU, rekao je Bakondi na istoj konferenciji za novinare na kojoj je učestvovao i Kovač, preneo je Rojters.

Ako ne odbrane granice, blokada pristupa Šengenu

Mađarska bi mogla da blokira pristup Hrvatske Šengeskoj zoni ukoliko ne uspe u odbrani spoljnih granica Evropske unije, upozorio je savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana, Antal Rogan.

- Ukoliko Hrvatska slegne ramenima i kaže - ne, ne želim da branim granice, onda Mađarska može samo da kaže da nije spremna da se pridruži Šengenu kada dođe trenutak za odlučivanje - rekao je Rogan provladinom Radiju Info, a prenosi Rojters.

- Uslov za ulazak u Šengensku zonu je da se zemlja obaveže da će branici spoljne granice Evrope. Ako tako očigledno to ne uspeva, onda nije spremna za članstvo u Šengenu - kazao je šef Orbanovog političkog komiteta.

Britanska agencija navodi da dve susedne zemlje vode "rat rečima" proteklih dana dok se hiljade migranata koji su pobegli od rata i siromaštva na Bliskom istoku nagomilalo u regionu, čekajući prolaz ka Zapadnoj Evropi.

Hrvatska je saopštila danas da je "prinudila" Mađarsku da prihvati hiljade migranata i da će nastaviti da ih šalje u susednu zemlju.

Više od 20.000 migranata, od kojih su mnogi sirijske izbeglice, ušlo je od utorka u Hrvatsku, od kako je Mađarska metalnom ogradom, ispaljivanjem suzavca i vodenim topovima, zatvorila maršrutu za njih na granici sa Srbijom, navodi Rojters.

2024 © - Vesti online