Nedelja 20.09.2015.
04:30
Vestionline

Trikovi za sušenje voća i povrća

gift4u.co.in
Sami sušite voće dok mu je vreme

Kod sušenja na suncu potrebna su tri, četiri sunčana dana s temperaturom iznad 30°C i niskom vlagom. Tropski sunani period ste ove godine propustili, zato nemojte da rizikujete da vam se namirnice ubuđaju, već prbajte drugi način - rernu.

Za sušenje u rerni potrebna je temperatura između 40 i 60° C i dobra ventilacija. Kod rerni bez unutrašnje ventilacije moraćete povremeno da otvarate vratanca. Zavisno od vrste voća i povrća, suši se od tri do deset sati.

Treća, najbrža i najefikasnija mogućnost je dehidrator - aparat za sušenje hrane koji košta od 30 evra pa naviše. Ovaj aparat obezbeđuje dovoljno niske temperature da se u hrani koju sušite zadrže sva hranjiva svojstva.

Većinu voća i povrća pre sušenja treba blanširati, odnosno kratko uroniti u kipuću vodu ili kratko kuvati na pari kako bi se zaustavilo kvarenje, a ujedno skratilo vreme sušenja. Blanširanjem se sprečava da voće kao što su jabuke, banane, breskve, kruške... potamni. Posle kuvanja voće i povrće dobro ocedite i stavite namirnice na dasku za sušenje. Potapanjem isečenog voća u mešavinu kristala sode bikarbone i vode (u srazmeri kašiica sode na šoljicu vode) ili potapanjem u sok od limuna na tri do pet min sprečićete da voće potamni.

Svo voće i povre koje sušite oljuštite ili iščetkajte oštrom četkicom, uklonite semenke ili koštice i iseckajte. Jabuku i ananas secite na krugove od pola centimetra, višnje, šljive i trešnje prepolovite, a breskve je najbolje iseći na kriške.

Pečurke sadrže oko 90 odsto vode pa ih je jednostavno osušiti, kao i rehidrirati. Budite sigurni da ste dobro očistili pečurke od svih nečistoća i zemlje i za sušenje birajte samo nasvežije - moraju da budu debele i pune, nikako smežurane.

Suva hrana traje i do godinu dana

Sušeno bobičasto voće odličan je dodatak voćnim salatama, kolačima ili žitaricama, a čips od jabuka možete da koristite kao zdravu grickalicu. Za čaj možete da sušite kore od neprskanih jabuka i drugog voća, ali i začinsko bilje, poput peršunovog i celerovog lista, mente, bosiljka i korijanedra. Odličan je i sušeni paradajz koji se čuva u teglama preliven maslinovim uljem sa dodatkom zaina - kapar, bosiljak i origano. Sušen paradajz iskoristite za picu ili kao dodatak jelima od testenine. Suva hrana na tamnom mestu može da traje i do godinu dana.

Sušene šljive za slatke dezerte

Odaberite potpuno zrele šljive jer sadrže najviše šećera, odličnog su ukusa i bolje se konzerviraju. Sušite ih s košticama. Ostavite ih na suncu od jutra do mraka tri dana pa unesite unutra kako ne bi upile rosu. Ako ih sušite u rerni, poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i sušite na 50°C. Tokom sušenja nekoliko puta ih okrenite i otvorite vrata rerne, a kad im se koža smežura, povećajte temperaturu na 70° C.

2024 © - Vesti online