Nedelja 20.09.2015.
03:30
Vestionline

Loše navike u teretani koje uništavaju kožu

Reuters
Dobro očistite lice i promenite garderobu posle vežbanja

Dehidracija - Koža za vreme vežbanja gubi vodu i postaje dehidrirana. Isušivanje kože dovodi do ranijeg starenja, nastanka bora i začepljenja pora. Lagana hidratantna krema idealno je rešenje, pa pre svakog treninga treba naneti tanak sloj kreme. Ako se vežba napolju treba izabrati kremu sa zaštitnim faktorom.

Puštena kosa - Kosa bi trebalo da je uvek sklonjena sa lica i to ne samo zbog znojenja, već i zbog preparata za kosu. Pod uticajem tragova pene, gela i drugih proizvoda mogu da se pojave bubuljice na vrhu čela i uz ivicuu lica. Takođe, bitno je i kako se pomera kosa s lica, jer će kape, trake i marame zatvoriti pore na čelu.

Vežbanje bez rukavica -  Rukavice štite šake i dlanove od oštećenja kože prilikom korišćenja ručki i šipki, a spreavaju i prenos bakterija i virusa. Ako ipak vežbate bez rukavica, trebalo bi da dezinfikujete opremu i sprave pre vežbanja.

Dodirivanje lice - Za vreme vežbanja nikako ne bi trebalo dodirivati lice, posebno ako se ruke stavljaju na pod ili koriste sprave. Posle vežbanja dobro operati ruke.

Preskače se čišćenje lica - Posle svakog treninga važno je oprati lice i ukloniti sve bakterije i znoj. Odaberite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože, dobro očistite i hidrirajte lice.

Tuširanje bez obuće - Javni tuševi su pravo leglo bakterija i gljivica, pa u teretanu uvek sa sobom treba nositi japanke u kojima je tuširanje bezbednije.

Više treninga u istoj odeći - Vlažna odeća je odlična podloga za bakterije, zbog čega je bitno dobro oprati i osušiti sve što se nosi u teretani.

2024 © - Vesti online