Subota 19.09.2015.
10:47
Tanjug

Mađarska angažuje dobrovoljce i rezerviste, Kolinda vojsku, a Milanović izbeglice podmeće kao kukavica jaje

Reuters
Devojčica na šinama na železničkoj stanici u Tovarniku

Simičko je odluku doneo na zahtev načelnika generalštaba mađarske vojske. Mađarski rezervisti će biti zaduženi da popune vojne kasarne iz kojih su otišli vojnici trenutno angažovani na obezbeđenju državne granice. Pored toga, njima mogu biti dodeljeni i drugi zadaci.

Mađarsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je bodljikava žica postavljena na čitavoj granici sa Hrvatskom u dužini od 41 kilometar, u pokušaju da zaustavili priliv izbeglica u zemlju. Preostalih 330 kilometara granice između Mađarske i Hrvatske ide duž reke Drave koju je teško preći.

Hrvatska predsednica je u petak uveče pozvala premijera Zorana Milanovića da dođe na odručje Tovarnika i uveri se kakvoje stanje.

- Ne možemo apsorbovati veći broj migranata na ovom području dok se ne reši pitanje njihovog tranzita negde drugde - rekla je hrvatska predsednica sinoć.

Ona smatra da je neizbežan angažman Hrvatske vojske i naglasila je da ne misli samo na ukljucivanje vojske duž granice, nego na celom području.

Premijer Milanović posetio je u subotu ujutru Beli Manastir u blizini granice sa Mađarskom, a u međuvremenu (noćas) se postarao da izbeglice nestanu sa hrvatske teritorije. On je rekao da je "Hrvatska naterala Mađarsku da primi izbeglice" i da će to raditi i dalje.

- S Mađarskom nije bilo dogovora. Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje -  izjavio je hrvatski premijer tokom posete Belom Manastiru.

Za problem izbeglica prozvao je Grčku i Tursku.

- Problem je u Grčkoj i Turskoj. Preko grčkih ostrva prelazi 75-80 odsto svih migranata. To se da sprečiti, EU to treba da preuzme - rekao je Milanović.

2024 © - Vesti online