Petak 18.09.2015.
19:55
sputniknews

Jedan od komandanata ISIS-a najbolji američki učenik

Reuters
Među komandantima ISIS-a ima i dobro obečnih američkih diplomaca

Jedan od lidera međunarodne terorističke organizacije Islamska država Tarhan Batirašvili, poznat i pod imenom Abu Umar el Šišani ili Omar Čečenski, prošao je vojnu obuku pod vođstvom američkih specijalaca tokom službe u Oružanim snagama Gruzije, piše "Makklači“.

Sagovornik ovog izdanja, koji služi u gruzijskoj armiji i koji je želeo da ostane anoniman, navodi da je Batirašvili u vreme službe u gruzijskoj vojsci, od 2006. do 2010. godine, bio "zvezda“ odreda koji su obučavali uglavnom američki vojnici. Komandir Islamske države aktivno je učestvovao u oružanom sukobu u Južnoj Osetiji, gde je pokazao "izuzetne veštine asimetrične borbe“.

- On je kod nas prošao odličnu obuku, a Amerika nam je veoma pomogla. Zapravo, jedini razlog zbog kog nije otišao u Irak da se bori zajedno s Amerikancima bio je to što su njegove veštine bile potrebne ovde u Gruziji - naveo je portal reči bivšeg gruzijskog vojnika, koji je takođe želeo da ostane neimenovan. Po okončanju gruzijsko-osetijskog sukoba, Batirašvili je 15 meseci proveo u zatvoru zbog nelegalnog posedovanja oružja i njegovi kontakti s oružanim snagama su konačno prekinuti, navodi portal. Batirašvili je 2012. pobegao iz Gruzije u Siriju.

Tarhan Temurovič Batirašvili, koji se rodio u Gruziji i učestvovao u oružanom sukobu u Južnoj Osetiji, na Bliskom istoku je predvodio grupaciju „Džejš el Muhadžirin el Ansar“, a zatim se priključio Islamskoj državi. Prema saopštenju Stejt departmenta, Batirašvili je vodio zatvor Islamske države, u kom su držani strani zatočenici, učestvovao je u radu finansijskog odeljenja Islamske države i vodio operacije organizacije u jednoj od oblasti Sirije. Pre dve godine imenovan je za komandanta snaga Islamske države na severu Sirije, u provincijama Alepo, Raka, Latakija i Idlib. Prema nekim podacima, ubijen je prošlog novembra.

2024 © - Vesti online