Subota 19.09.2015.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti

Sirija: Na front stiglo rusko oružje

Tanjug/AP
Čekajući ruske trupe: Moguća i kopnena intervencija Moskve u Siriji

Rusija, tvrdi sirijski vojni izvor za Rojters. Ovakva ruska pomoć Siriji zadaje glavobolju SAD.

- Oružje je vrlo efikasno i pouzdano, te precizno pogađa ciljeve. Možemo reći da je reč o svim vrstama oružja, vazdušnom i onim za borbe na tlu - rekao je neimenovani izvor i naglasio da je vojska poslednjih nekoliko meseci vežbala korišćenje ovog oružja koje je sad u upotrebi. Nije još poznato o kakvom se novom oružju radi.

Ruska vlada je objavila kako je njena vojna potpora Asadovom režimu usmerena na borbu protiv terora Islamske države, očuvanje sirijske državnosti i prevenciju totalne katastrofe u tom regionu.

Lavrov: Razmatramo intervenciju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je prošle nedelje da Moskva ne obezbeđuje dodatnu vojnu pomoć Siriji, ali da će na zahtev Damaska i u skladu s međunarodnim pravom to učiniti ako za to bude bilo potrebe.
- Nikada nismo krili svoje vojne prisustvo u Siriji. Naši vojni stručnjaci rade tamo, pomažu sirijskoj vojsci u savladavanju našeg naoružanja - rekao je Lavrov.

SAD pak žele da skinu Asada s vlasti i veruju kako Rusija preduzima značajna vojna pojačanja kako bi se rat još pogoršao. SAD, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Turskom, podržavaju pobunjenike koji pokušavaju da svrgnu Asada, čiju stranu drže Iran i libanski Hezbolah. Rusija generalno smatra kako je Asad deo rešenja za rušenje Islamske države, dok su SAD uverene da je on deo problema.

Vlada u Damasku je najavila da će zatražiti od Rusije, ukoliko bude potrebno, da pošalje svoje vojnike da se bore na strani sirijske vojske, izjavio je sirijski šef diplomatije.

- Na terenu nema udružene borbe sa ruskim vojnicima, ali ako bude bilo potrebe, razmotrićemo tu mogućnost i zatražiti pomoć - rekao je Valild Mualem za državnu televiziju.

On je dodao da je sirijska vojska do sada bila u stanju sama da se bori i da ono što joj treba su municija i oružje, prenela je agencija TASS. Mualem je rekao i da bi sirijska vlada pozdravila političko rešenje za Siriju na predlog Rusije ili Irana.

2024 © - Vesti online