Subota 19.09.2015.
00:10
D. N. Petrović - Vesti

Srbi rade, Albanci uživaju

Tanjug
Jezero Gazivode (Foto: Ilustracija)

Očekujem da će Zajednica srpskih opština (ZSO), u čijoj nadležnosti će, između ostalog, biti regionalni razvoj i urbanizam, lokalni privredni razvoj, promeniti situaciju. Trenutno, ceo sistem mesečno zarađuje oko dva miliona evra, a godišnje oko 25 miliona evra. Sa tim parama opština Zubin Potok bi bila jedna od bogatijih na Kosovu.

Ovo ističe Srđan Vulović, direktor HE Gazivode i Javnog preduzeća Ibar u Zubinom Potoku. On naglašava da bi uspostavljanje kontrole nad kompleksom Gazivode živnuo ceo severni Kosmet.

- Sav ovaj novac od proizvodnje struje i prodaje vode sliva se u Prištinu, Zubinom Potoku ne ostaje ništa. Sa Prištinom imamo "saradnju", mi radimo za njih, oni imaju veliku korist, a Zubin Potok gubi milione evra - kaže Vulović.

Kosovo žedno bez Gazivoda

Pola Kosova i deo Metohije, hidrosistemom Ibar-Lepenac zaliva se vodom sa Gazivoda. U letnjim mesecima kada su velike suše, voda sa Gazivoda se "prepumpava" u Gračaničko jezero kod Prištine, odakle se Priština snabdeva vodom za
piće.

Jezero Gazivode uvek "na stanju" ima najmanje 380.000 kubika vode. Čitavo severno Kosovo - Zubin Potok, Zvečan i Kosovka Mitrovica, kao i opština Srbica, pije vodu sa jezera Gazivode. Bez vode sa ovog jezera ne bi mogla da hladi reaktore ni da radi termoelektrana u Obiliću.

2024 © - Vesti online