Petak 18.09.2015.
16:39
Tanjug

Upozorenje: Dok susedi zatvaraju granice, Srbija se puni izbeglicama

Reuters
Mađarska i Hrvatska zatvaraju granice, broj migranata u Srbiji se konstantno povećava

Ističući da skoro 4.000 migranata i izbeglica svakodnevno ulazi u Grčku i odlazi ka severu, predstavnik UNHCR-a Adrijan Edvards naglasio je da je kriza u porastu, a da se prebacuje iz jedne države u drugu.

On je dodao da strožije granične kontrole, koje je prvo uvela Mađarska, a potom Hrvatska, prete stvaranju uskog grla u Srbiji "koja nije zemlja sa jakim azilantskim sistemom", prenosi AP.

- Nećete rešiti probleme zatvaranjem granica - rekao je on novinarima.

UNHCR saopštio je da je više od 442.440 osoba prešlo Mediteran od početka godine dok je 2.921 osoba poginula tom prilikom, ali je Međunarodna organizacija za migracije navela da je taj broj nešto veći i da je u pitanju njih 473.887, odnosno 2.812.

Portparol Viskog komesarijata UNHCR-a za region Centralne Evrope Babar Baloh pozvao je danas Evropsku uniju da pronadje zajednički odgovor na izbegličku krizu sa kojom, kako je rekao, zemlje same ne mogu da se izbore.

On je dodao da je ta organizacija sposobna da rukovodi humatarnim odgovorom za izbegličku krizu, ali da nedostaje kolektivna akcija na nivou EU, prenosi AP.

Kako je istakao, UNHCR je sposoban da u roku od tri dana uspostavi mehanizam za dolazak izbeglica ili isprazni magacine u Dubaiju, Kopenhagenu i na drugim mestima.

- Mi znamo kako da uradimo posao, ali je odgovornost, moralna i pravna, na zemljama članicama EU - poručio je on istakavši da "države moraju da rade zajedno" na rešavanju tog problema.

2024 © - Vesti online