Petak 18.09.2015.
13:27
Tanjug

"Incko je taj koji krši Dejtonski sporazum, a ne Srpska"

Tanjug
Visoki predstavnik se meša u stvari za koje nije nadležan: Milorad Dodik

Reagujući na kritike koje je na račun RS visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izneo u izveštaju Savetu bezbednosti UN, u kojem je naveo da Srpska krši Dejtonski sporazum priremajući referendum o pravosuđu BiH, Dodik je poručio da visoki predstavnik u kontinuitetu ruši taj sporazum.

- Dokaz za to je činjenica da se poziva na pravo da tumači Dejtonski sporazum, iako za to nema pravo. Nije ovlašćen ni da tumači vojni deo sporazuma, kao ni mnoge druge njegove delove i anekse - rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Entitetski predsednik je napomenuo da je Dejtonskim sporazumom jasno rečeno na šta koja od strana ima pravo.

- Dejton je nasiljem menjao visoki predstavnik, ne samo Incko, nego mnogi koji su projezdili kroz BiH. Ta faza je završena - jasan je Dodik.

Kako je poručio, vlasti Srpske će, u skladu sa ranijom praksom, uputiti svoj izveštaj Savetu bezbednosti i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

- Iskreni predstavnici međunarodne zajednice i oni koji poznaju situaciju u pravosudnim institucijama na nivou BiH kažu da su to otuđeni centri moći i da ni u jednoj zemlji ne postoji ovako nakaradan pravosudni sistem - istakao je Dodik.

U tom sistemu, objasnio je predsednik RS, niti kome podnose izveštaje, niti rade, niti kome odgovaraju i te stvari se moraju menjati, ali neće da ih menjaju oni kojima odgovara ovakvo pravosuđe.

Iz Kancelarije visokog predtavnika prethodno je saopšteno da je Incko obavestio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Savet bezbednosti UN "da vlasti Republike Srpske krše Dejtonski sporazum aktivnostima u pogledu organizovanja referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlašćenjima visokog predstavnika".

Incko je naveo da niko ne osporava pravo Republike Srpske da organizije referendume o pitanjima koja su u okviru nadležnosti tog entiteta, ali je naglasio da su "Sud i Tužilaštvo BiH institucije koje su uspostavljene da bi sprovodile nadležnosti države BiH, dok su ovlašćenja visokog predstavnika regulisana međunarodnim pravom".

- Nijedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti Republike Srpske - naveo je Incko u izveštaju.

2024 © - Vesti online