Četvrtak 17.09.2015.
22:56
blic

Albanci se švercuju kao Sirijci

Tanjug
Mnogi zloubotrebljavaju nesreću izbeglica

Pasoši Republie Kosovo bili su pobacani po pružnom prelazu Horgoš-Reske, koji su izbeglice inače najčešće koristile za prelaz u Mađarsku.

Koliko ih se na ovaj način domoglo zemalja EU nije poznato. „Blic“ je, naime, dan uoči potpunog zatvaranja mađarsko-srpske granice 15. septembra u ponoć na prelazu Horgoš/Reske uspeo da uslika kosovske pasoše kojih su se navodne izbeglice otarasile pre granice.

Pasoši su bili pobacani po pružnom prelazu Horgoš/Reske, koji su izbeglice inače najčešće koristile za prelaz u Mađarsku.

- Najverovatnije su koristili situaciju tako što su ulazili u Srbiju sa kosovskim pasošem, kojeg se potom otarase pred granicom, a ukoliko uspeju da uđu u zemlju, naprosto se ne mogu identifikovati. Nemaju dokumenta, ali, pošto Kosovo nije deo bezviznog režima, ne mogu se identifikovati ni na osnovu otisaka prstiju, tako da verovatno nije bilo ni mnogo teško to izvesti. Međutim, pretpostavljamo da se sada manje njih odlučuje za to nakon 15. septembra i pooštrenih mađarskih mera - kaže naš izvor.

Naša saznanja o kosovskim Albancima koji pokušavaju da se prošvercuju kao izbeglice sa Bliskog istoka potvrdio je za "Blic“ i ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin.

- Imali smo u praksi takvih primera, istina ne često, ali ih je bilo. Kao što je bilo primera da se Pakistanci ili Indusi predstavljaju kao Sirijci i slično da bi dobili izbeglički status. Albanci sa KiM nemaju nikakvu šansu za dobijanje azila u EU, pa na ovaj način pokušavaju da se dokopaju Nemačke - kaže Vulin.

Međutim, koliko je njih uspelo na ovaj način da pređe u Mađarsku, zasad nije poznato niti ijedna institucija raspolaže tim podacima. Odgovor nismo uspeli da dobijemo ni u Komesarijatu za izbeglice, gde su nam rekli da takve podatke naprosto nije moguće imati.

2024 © - Vesti online