Četvrtak 17.09.2015.
18:44
informer.rs

OPA: Bus plus od oktobra jeftiniji 40%!

Tanjug
Najveća novina - moći ćemo da plaćamo prevoz putem mobilnih telefona i preko platne kartice na validatoru u vozilu: Siniša Mali

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, Mali je istakao da će to smanjenje cena najviše osetiti građani prigradskih naselja, koji su do sada bili diskriminisani.

- Nismo mogli da dozvolimo da naši sugrađani iz tih delova grada i dalje plaćaju nerazumno visoke cene prevoza - rekao je Mali.

Gradonačelnik je dodao i da će građani uskoro imati više mogućnosti za plaćanje prevoza.

- Građani će uskoro moći da prevoz plate putem mobilnih telefona, ukoliko na primer zaborave bus - plus karticu, kao i preko platne kartice na validatoru u vozilu - istakao je Mali.

On je napomenuo i da se na celoj teritoriji grada uvodi vremenska karta, koja je do sada bila samo u zoni ITS1, kao i dnevne karte za četiri zone koje su do sada važile samo u zoni ITS1. Izmene pravilnika će se primenjivati od 1. oktobra, dok će plaćanje platnim karticama biti kasnije uvedeno.

Cenovnik će se primenjivati od 25. septembra kada počinje prodaja mesečnih dopuna za mesec oktobar.

U saopštenju je istaknuto da je na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen Pravilnik o tarifnom sistemu u javno - linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Beograda kojim se umesto dva nezavisna tarifna sistema, ITS1 i ITS2, uvodi jedinstveni integrisani tarifni sistem sa četiri tarifne zone, a kojim će biti smanjene cene karata.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle nedelje raspisan javni poziv za izbor privatnih autoprevoznika, koji će voziti građane narednih 10 godina, kao i da je neophodno da svi autobusi imaju bežični internet, video nadzor, klima uređaje, brojače putnika, i da budu crvene boje, kao što su građani izabrali.

Takođe, do kraja oktobra stiže nabavka novih 30 autobusa, nakon čega će grad pokrenuti nabavku za još 20 solo autobusa i pet električnih, navedeno je u saopštenju.

2023 © - Vesti online