Četvrtak 17.09.2015.
15:44
telegraf.rs, Nedeljnik

Dodik otkrio tajni plan za nezavisnost Republike Srpske

Tanjug
Bošnjaci smeju kažu: ‘Nas samo interesuje BiH, ne interesuje nas ništa drugo’, a nije fer da mi kažemo: ‘Nas ne interesuje BiH, nas interesuje Republika Srpska’: Dodik

- Deluje da Srbi imaju konsenzus o tome da Republika Srpska treba da opstane, ali nemaju oko toga na koji način da živi dalje, da li u okviru Bosne i Hercegovine, da li da ide ka nezavisnosti. Tu je podela. Potpuno frustrira situacija da Srbi nemaju ono što vidimo kod drugih, a to je, recimo, intelektualni forum koji bi bio potpuno slobodan i koji bi, bez političkih ograničenja ili pritiska međunarodne zajednice ili straha, iskazao šta su to interesi srpskog naroda - kazao je Dodik.

-  Svakom je jasno, svakom strancu s kojim pričate, da Republika Srpska ne želi da bude u Bosni i Hercegovini. Zašto mi o tome ćutimo? Zašto mi to ne kažemo jasno? Zašto je fer, po nekima, da Bošnjaci kažu: ‘Nas samo interesuje Bosna i Hercegovina, ne interesuje nas ništa drugo’, a nije fer da mi kažemo: ‘Nas ne interesuje Bosna i Hercegovina, nas interesuje Republika Srpska’.

- Mislim da odnose Bošnjaka i Srba nije moguće rešiti bez razgraničenja i da je u tom pogledu multietničnost i multikulturalnost, koju je Evropa snažno podržavala, doživela poraz još za poznatih reči Merkelove i Kamerona, kada su o tome govorili, da je multikulturalnost i multietničnost propala. Mislim da će taj zaključak biti još jači sada kada ogromna migrantska populacija dođe i kada se vidi da ta integracija neće uspeti. Tako da, naprosto, ovde postoji jedan problem kod Bošnjaka što oni naprosto žele dominaciju i onog trenutka kad oni prestanu s tom željom za dominacijom i potpunom potčinjenošću BiH, moguće je i definitivno političko rešenje između Srba i Bošnjaka - kaže Dodik.

Na pitanje da li misli da zvanični Beograd dobro razume afinitete, ambicije, probleme Srba u Republici Srpskoj, Dodik odgovara da je Srbija opterećan svojim problemima i da nema izražene institucionalne aktivnosti u tom pogledu“.

O poseti Predsedništva BiH Beogradu rekao je da je to bila “zabava za narod”, a o Vučiću je rekao da ima “iznenađujuću energiju, koja se nameće u svakom pogledu.”

2024 © - Vesti online