Četvrtak 17.09.2015.
12:30
S. Ban

Tajanstveni grof alhemičar

wikimedia.org
Gorf Sen Žermen

Pretpostavlja se da je rođen 1690. godine, misterioznog porekla. Veruje se da se od 1710. do 1822. godine pojavljivao pod raznim imenima. Uvek se kretao u aristokratskom društvu i bio je veoma bogat.

Niko nije znao odakle je došao kao ni odakle mu ogromno bogatstvo. Zabeleženo je da je uvek bio isti, nije stario i nije se menjao. Osim toga, neko je zabeležio i to da nikada nije viđen da jede. Navodno, nosio je u džepovima drago kamenje i koristio ga umesto novca. Svuda gde je išao nosio je i svoju laboratoriju. Predanja kažu da je vladao alhemijom, baratao dijamantima i da je mogao od više malih komada da napravi jedan.

Posle zvanične smrti, još neko vreme se pojavljivao pod istim imenom. Zabeleženo je 1785. godine u Nemačkoj s Antonom Mesmerom, ocem hipnoze. Iste godine prisustvovao je masonskom kongresu u Parizu. Nakon 1821. godine on nestaje i neki veruju da je uzeo drugi identitet, pa je i ta osoba, s istim osobinama i izgledom, nakon nekog vremena nestala.

Današnji istoričari smatraju da je ovaj čovek bio šarlatan. Ipak, ostalo je mnogo pitanja bez odgovora. Gde je stekao silno bogatstvo, kako je moguće da je živeo neobično dugo i ako je bio šarlatan kako to niko nije uspeo da otkrije. Da je zaista postojao svedoči jedini grofov rukopis koji se i danas čuva u jednoj biblioteci u Francuskoj. Nije u potpunosti dešifrovan, ali jedan deo rukopisa jeste:

"Kretali smo se kroz prostor brzinom koja ne može da se poredi ni sa čim do samom brzinom. U deliću sekunde ravnice ispod nas nestale su iz vidokruga i Zemlja je postala jedva vidljiva maglina".

Da li je zaista moguće da je grof Sen Žermen bio ništa drugo do putnik kroz vreme?

Šarmer i poliglota

Grof Sen Žermen bio je veoma poštovan jer je fascinirao svojim poznavanjem nauke, istorije, muzike, šarmom. Tečno je govorio mnogo jezika, pa čak i latinski, arapski, stari grčki, aramejski i sanskrt i vladao je mnogim veštinama za koje se ne zna gde ih je stekao.



 

2024 © - Vesti online