Četvrtak 17.09.2015.
05:15
V. Tasić - Vesti

Odlazak maestra na dugmetari

youtube.com/MELOS MARKETING
Muzika bez greške: Jovica Petković u vreme dok je još svirao harmoniku

Osim kao vrstan harmonikaš, Jovica je ostao upamćen i kao kompozitor sevdalinki koji je lepotu ovih pesama proneo širom sveta, a njegove najpoznatije kompozicije su "Sa Igmana pogledat je lijepo", "Da sam ptica", a numerama "Smederevo, grade od starina" i "Smederevska jesen dođe" odužio se rodnom gradu, koji mu je dodelio Svetosavsku povelju.

Dragan Pantić Smederevac, dugogodišnji prijatelj Petkovića, koga je posećivao svaki put kada bi se obreo u Beču, kaže da ga je vest o smrti prijatelja potresla, iako je dobro znao da je bolestan. Tužan je Smederevac, ali i ogorčen i ljut na mnoge...

Strpljiv učitelj

Jovica je bio veoma cenjen u Beču i svoje ogromno znanje rado je prenosio na mlade talente. On je u Politehničkoj akademiji Novi Beograd više godina predavao, a uz to se i privatno posvećivao mladim talentima od kojih su neki veoma cenjeni, kao što je harmonikaš Manuel Aranđelović. Petković je bio veoma strpljiv učitelj, koji je bio temeljan i od svojih đaka tražio da se posvete harmonici.

- Tužno je kako mi zaboravljamo ljude i muzičke veličine kao što je Jovica. On je bio takva veličina da su mu gradske vlasti u Beču dale stan. Bio je izuzetan čovek, to su shvatali i Austrijanci. Svi su ga voleli jer je bio običan, normalan čovek kojeg slava i uspeh nikada nisu poneli. Ali, kada je ostao polupokretan i završio u domu, leđa su mu okrenuli svi oni na estradi koji su se nekada busali u grudi da su mu veliki prijatelji. Za mnoge od njih, on je odavno umro - kaže sa setom Smederevac, koji je u kontaktu sa Jovičinom unukom Biljanom koja je preuzela brigu oko njegove sahrane, pa će Petković će biti sahranjen u Beču.

- Njegov sin ne želi da Jovica bude sahranjen u Sarajevu pored svoje pokojne žene. Strašno je to. Ali, u Beču će grob bar biti održavan, a ono što je ostavio, autorska prava i sve drugo ostaće zasluženo njegovoj unuci. Teške su bile njegove poslednje godine. Najbliži su se ponašali kao da ga više nema. U staračkom domu, o njemu je vodio računa pevač Ahmed Bajrić. On je malo radio sa Jovicom, ali ga je prihvatio i voleo kao da mu je otac. Često smo zajedno dolazili u dom po Jovicu, stavili bismo ga u kolica, pa u auto, pa smo ga vodili u kafanu jednog našeg zemljaka - priča Pantić i obećava da da će prijatelju napraviti spomenik koji će odneti u Beč.

Pantić želi da u Smederevu pokrene inicijativu da jedna ulica dobije ime po ovom muzičkom velikanu jer je on bio počasni građanin Smedereva. Kaže da će organizovati koncert u spomen na Petkovića, na kojem će se pevati njegove pesme.

Jovica Petković je svirao dugmetaru i tokom karijere promenio je svega tri harmonike. Svirao je majstorski, lepo i osećajno. Poznavaoci njegove muzike znaju da se fantastično snalazio na njoj i da skoro nikada nije grešio. U svoje vreme važio je za harmonikaša sa nedostižnom tehnikom i mnogi su ga kopirali.

Od boksa do harmonike

Jovica Petković rođen je 1. septembra 1927. godine u Smederevu. Malo je poznato da je pre svoje muzičke karijere bio sportista, izvrstan bokser, čak prvak u velter kategoriji. Tek kasnije zanela ga je čarobna harmonika uz koju ostvaruje svoj muzički san. Svirao je po uglednim restoranima u Beogradu, a saradnja sa Zaimom Imamovićem odvela ga je u Sarajevo gde je proveo 35 godina. Zbog rata u BiH preselio se u Austriju u Beč, a 2007. godine preživeo je težak moždani udar pa je do smrti živeo u jednom staračkom domu u Beču.

2020 © - Vesti online