Četvrtak 17.09.2015.
03:49
Lj. I. - Vesti

Neće nazad u pakao Sirije

Tanjug/AP
Radije u izbeglištvu nego u paklu: Izbeglice iz Sirije

Na onim područjima koje kontroliše sirijska vojska, tvrdi ovaj novinar, stvari izgledaju mirno i život funkcioniše. Režim neke od najjačih jedinica drži u glavnom gradu jer su svesni činjenice da Damask moraju zadržati. Trupe su visokog morala i spremne na borbu.

Jedna od strateški najvažnijih linija fronta je predgrađe Damaska poznato kao Jobar. Koliko je važan pobunjenicima, toliko je važan i vlastima jer se predsednička palata nalazi svega nekoliko kilometara dalje.

U poslednje vreme Džaiš al Islam, jedna od najorganizovanijih pobunjeničkih grupa, napravila je značajne pomake oko grada, ali je pitanje koliko zauzeta područja mogu da zadrže.

Sirijci koji i dalje žive u Damasku žale se da je grad propao nakon četiri godine rata, koji se vodi u mnogim predgrađima, a postala su zabranjena zona. Ekonomija je pogođena ratom, a cene su mnogo veće nego pre. Ipak, stvari još uvek kako-tako funkcionišu. Poljoprivrednici donose hranu na pijacu udaljenu nekoliko minuta vožnje od prvih linija odbrane.

Pola sirijske predratne populacije pobeglo je od rata. Osam miliona izbeglica još je u Siriji i oni su raseljeni po sopstvenoj zemlji. Četiri miliona ih je napustilo Siriju. Iako se često čuje kako se u Siriji mora uvesti red kako bi se izbeglice vratile kućama, velik broj njih itekako je svestan kako neće tako brzo nazad u Siriju jer će rat još potrajati.

2024 © - Vesti online