Sreda 16.09.2015.
18:15 >> 20:46h
Tanjug, Blic. rs

Mađarska policija pucala na izbeglice i tukla novinare

Mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a, snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi.

Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne TV, javio je Tanjugov reporter.

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin, koji je i sam otišao na Horgoš 2, najoštrije protestuje zato što je Mađarska upotrebila suzavac i vodene topove protiv migranata koji su prebacivali i na srpsku teritoriju.

- Najoštrije protestujem. Vodeni topovi su bacali preko granične linije. Nemaju na to pravo. Ovo nije način za rešavanje ovog problema - rekao je Vulin novinarima na Horgošu.

Vulin je podsetio da je upozoravao da će se ovako nešto dešavati, jer je veliki broj ljudi koncentrisan na jednom mestu, a ne omogućava im se da ostvare svoja prava. On se nada da će ga migranti poslušati i vratiti se u izbeglički centar u Kanjižu i da će se tamo razmotriti šta dalje.

Tanjug

Suzavcem na Hitnu

Suzavcem je pogođeno i vozilo Hitne pomoći koje je došlo na poziv srpske policije kako bi lekari zbrinuli izbeglice.

Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2.

Prema rečima lekara Hitne pomoći, pomoć je dobilo oko stotinak izbeglica koji su se uglavnom žalili na posledice suzavca, dok je dvoje dobilo kiseonik.

Svim izbeglicama pomoć je ukazana na licu mesta i niko od njih nije prevezen na bolničko lečenje.

Ranije tokom dana mađarska policija je upotrebila vodene topove i suzavac kako bi sprečila migrante da uđu na njenu teritoriju.

Kako "Blic" piše, migranti su počeli iz revolta da pale automobilske gume, a s obzirom na to da je u pitanju međuzona, požar nije imao ko da gasi.

Mađarska zatražila od Srbije da se "deluje protiv izbeglica koje napadaju mađarske policajce", javlja agencija Rojters.

Mađarska obustavlja saobraćaj na 30 dana na graničnom prelazu Horgoš-Reske, saopštila Ambasada Mađarske u Beogradu.

2024 © - Vesti online