Četvrtak 17.09.2015.
08:14
B. Božin - Vesti

Emotivna Angela Merkel: Onda to nije moja zemlja

Tanjug/AP
Složni susedi: Angela Merkel i Verner Fajman

Braneći svoju politiku u aktuelnoj izbegličkoj krizi, Merkelova je poručila: "Moram iskreno da kažem da - ako počnemo s tim da se još moramo izvinjavati za to što smo u ovako hitnoj situaciji pokazali ljudsko lice - onda to nije moja zemlja!"

Pri tom je mislila na kritike zbog njene odluke da se više hiljada izbeglica spontano pusti u zemlju.

Iako nije direktno navela ime šefa bavarskih demohrišćana Horsta Zehofera, svima je bilo jasno da kancelarka cilja prvenstveno na njega.

Pored nekih pokrajinskih političara iz redova socijaldemokrata, bavarski premijer je u nekoliko navrata pokazao otvoreno negodovanje zbog haotične situacije koja je nastala nekontrolisanim dolaskom izbeglica, naročito u Minhen.

Merkelova je takođe naglasila da je ova kriza jedan od najvećih izazova poslednjih decenija i pokušala da na to gleda sa optimizmom:

- EU je do sada uvek uspevalo da nađe rešenja. Ponoviću sada i opet: Možemo da uspemo i uspećemo!

Austrijski kolega Fajman zahvalio je kancelarki zato što nije oklevala u svojoj odluci, a podršku je dobila neočekivano i od trenera Bajerna Pepa Gvardiole.

- Angela Merkel je nama i svetu pokazala kakva je Nemačka - rekao je Gvardiola i dodao da je veoma ponosan na "nemačke građane i na to da u ovom trenutku živi u Nemačkoj".

Merkelova je zajedno sa Fajmanom predložila vanredni samit EU, na kome bi teme bile pomoć za zemlje porekla izbeglica, bolji dijalog s Turskom i mogućost da se izbeglički hot-spotovi (prihvatni punktovi) postave na spoljnim granicama EU, pre svega u Grčkoj i Italiji, koje su prve na udaru talasa nevoljnika.

PEGIDA ponovo u akciji

Prvi put posle više meseci, antiislamistički pokret Pegida je ponovo aktivan u Nemačkoj.

Tanjug/AP
Drezden: PEGIDA na nogama

Izbeglička kriza im je bila dobar povod za izlazak u javnost, pa se u Drezdenu okupilo više od 5.000 demonstranata, dok su u Lajpcigu malobrojne pristalice tzv. Legide bacali flaše i upaljene baklje na policiju, na šta je ova reagovala sa suzavcem i pendrecima.

Marševi Patriotskih Evropljana protiv islamiziranja Abendlanda (Evrope), skraćeno PEGIDA, ponovo se održavaju svakog ponedeljka u Drezdenu, a svake druge nedelje se smenjuju u Lajpcigu i Kemnicu.

2024 © - Vesti online