Četvrtak 17.09.2015.
10:34
J. L. Petković - Vesti

Oliverova golgota zbog tuđih zločina

Tanjug
U pritvoru 20 meseci: Oliver Ivanović

Oliver Ivanović, lider građanske inicijative SDP, nije osuđen. Kao optuženik, već 20 meseci ne može da mrdne iz pritvora, posete su bile selektivne čak i kada je završio u bolničkoj postelji. Poređenje suđenja Dreničkoj grupi i Ivanoviću pred istim sudom u Mitrovici ukazuje na ono što tvrde članovi njegove stranke, prijatelji i porodica - da je reč o političkom procesu.

To je politički proces, smatra i ugledni beogradski advokat Toma Fila. 

- Kada su stranke u pritvoru, žuri se i advokatima i tužiocima i sudu. Međutim, u ovom slučaju, Ivanoviću se sudi kao da se brani sa slobode - zaključuje Fila.

Opravdanje za bekstvo

Suđenje Dreničkoj grupi, proces sa mnoštvom optuženih i presudom na 100 strana trajalo je godinu dana, sa deset odloženih zasedanja na zahtev stranaka.

Na samom početku procesa Sami Ljuštaku, Sahit Jašariji i Ismet Hadža su nestali tokom medicinskog pregleda u prištinskom kliničkom centru. Nisu se pojavili prvog dana suđenja i sudija Euleksa je izdao nalog za hapšenje. Sledećeg dana su došli, a nestanak je u sudnici pomenuo branilac Ingo Riša. Na to mu je sudija Darijus Selicki odgovorio: "Ukoliko me kosovske vlasti obaveste da nije bilo bekstva, nemamo o čemu da razgovaramo."

Ivanović nije izbegavao pozive. Otišao je da da izjavu u januaru 2014. godine i u pritvoru je optužnicu čekao sedam meseci, da bi saslušavanje svedoka počelo gotovo godinu dana kasnije. Na sve to šef misije Euleksa Gabrijel Meuči kazao je da bez obzira na garancije Vlade Srbije Ivanović ne može biti pušten iz pritvora dok se ne saslušaju svi svedoci tužilaštva.

Civilu metak u glavu

U presudi Dreničkoj grupi navodi se da je Ljuštaku kriv za ubistvo Albanca. Osoba sa kojom je u srodstvu, ispričala je da je Ljuštaku septembra 1998. zaustavio vozilo između sela Galica i Dobavac, izašao i zapalio cigaru. Iz šume su se pojavila dvojica u uniformama OVK, vodeći civila ruku svezanih na leđima. Ljuštaku je prišao, prislonio pištolj žrtvi iza levog uha i pucao. Drugi svedok, opisao je torturu u zatvoru Likovac u koji je dospeo jer je optužen za saradnju sa Srbima.

Strah svedoka

Treći svedok menjao je iskaz na suđenju Dreničkoj grupi, a po oceni sudija bio je "vidno napet, očigledno krijući prave razloge zbog menjanja svedočenja".
- Bio je vidno uzrujan, uplašen i osećao se nebezbedno - navode sudije u presudi na koju se Drenička grupa žalila.

U sudnici u kojoj se deli pravda Ivanoviću, od 57 svedoka tužilaštva, do sada saslušanih 52 ga nije povezalo sa zločinima za koje ga terete. Čak su se svedoci zahvaljivali Ivanoviću za pomoć. Durata Škodra rekla je da ga poznaje 35 godina i zamolila sud da ga pozdravi. Stisnula mu je ruku vrlo srdačno.

Oliver Ivanović nikada nije tražio odlaganje procesa, čak ni nakon štrajka glađu. I dalje je u pritvoru, a danas će na zatvorenoj sednici sudije Euleksa po ko zna koji put razgovarati o eventualnom ukidanju pritvora.

Bolje u Hagu

- Po tamošnjem zakonu Oliver ima pravo na tri advokata. Kada mi je dao punomoćje, u sudu su mi tražili uverenje o kosovskom državljanstvu i da sam upisan u njihovu advokatsku komoru. Znači, trebalo je da se odreknem srpskog dražavljanstva da bih mogao da radim. Mogu da zastupam u Hagu, a ne mogu u Mitrovici. Onda su napravili neviđenu kombinaciju od pravila u krivičnom postupku, i na kraju uvredili državu Srbiju koja garantuje da Oliver Ivanović neće pobeći. Hag prihvata naše garancije, a oni ne - obrazlažio je Fila.

 

2024 © - Vesti online