Utorak 11.05.2010.
03:38
Tanjug

Obama oživljava nuklearni sporazum sa Rusijom

"Zaključio sam da situacija u Gruziji ne treba više da se smatra preprekom da Sporazum uđe u proceduru i da je nivo i obim saradnje SAD i Rusije u vezi sa Iranom dovoljan da opravda ponovno podnošenje predloženog sporazuma Kongresu na razmatranje", navodi se u Obaminom pismu upućenom Kongresu u ponedeljak.

Barak Obama hoće da sarađuje sa Dmitrijem Medvedevom i ruski sukob sa Gruzijom ne vidi kao prepreku za tu saradnju
 

Sporazum je potpisan 6. maja 2008. u Moskvi. Tadašnji predsednik Džordž Buš ga je odobrio i već 13. maja uputio Kongresu na razmatranje.

On je, međutim, 8. septembra iste godine, pre isteka roka predviđenog za raspravu, obavestio Kongres da je, "s obzirom na nedavne akcije vlade Ruske Federacije, nespojive sa miroljubivim odnosima sa njenim suverenim i demokratskim susedom, Gruzijom", odlučio da ranije opredeljenje iz sporazuma, više nije na snazi.

Buš je tada najavio da će, ako okolnosti budu dozvolile, nova odluka biti doneta i predloženi sporazum ponovo podnet Kongresu.

Obama je u svom pismu istakao da je "razmotrio gledišta i preporuke zainteresovanih ministarstava i agencija" i da je procenio da "sporazum neće predstavljati nerazumni rizik, već da će se njime unaprediti zajednička odbrana i bezbednost".

"U skladu sa tim, pozivam Kongres da o predloženom sporazumu da povoljno mišljenje", ističe se u pismu.

Obama je, obrazlažući odluku, istakao da su SAD i Rusija značajno povećali saradnju na neširenju nuklearnog naoružanja u poslednjih 12 meseci. On je podsetio da su dve zemlje 8. aprila potpisale istorijski sporazum o smanjenju ofanzivnog strateškog naoružanja, a 13. aprila protokol koji omogućava da se 34 tone viška plutonijuma, dovoljnog za izradu 17.000 atomskih bombi, bezbedno uskladišti.

"Ruska Federacija je nagovestila svoju podršku novoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Iranu", istakao je Obama.

Sporazum, čije je važenje 30 godina, omogućava , uz odgovarajuće dozvole, transfer tehnologije, materijala, opreme, uključujući reaktore, i komponenti za nuklearna istraživanja i proizvodnju nuklearne energije.

2024 © - Vesti online