Sreda 16.09.2015.
22:44
Z. Marjanović - Vesti

Zbog svadbarca stigao iz Kanade

Nadgleda krčkanje kupusa: Mile Marić, Erika i Filip Pinington

- Već četiri godine dolazak u Srbiju planiram u vreme njenog održavanja i tada u dvorištu Tošića gde se priprema nabolji svadbarski kupus na svetu priređujem ručak za svoje rođake, prijatelje i poslovne partnere - kaže Marić.

Kuvanje svadbarskog kupusa proteklo je u znaku Miluna Tošića, jednog od osnivača ove kulinarske svetkovine koji je u svom dvorištu uz pomoć ukućana i desetak pomoćnika skuvao 1.500 porcija svadbarskog kupusa u zemljanom loncu čija je zapremina 560 litara, jela bez koga se u ovom kraju ništa se ne slavi.

Ekipa koja je pomagala Milunu Tošiću (drugi zdesna)

Jer, kako kaže Milun ukoliko na slavlju u pomoravskim selima nije bilo kupusa iz zemljanog lonca, kao da se nije ni održalo.

- Ideja da skuvam svadbarski kupus u ogromnom loncu prati me odavno, a moja želja je pojačana nakon što sam u Pompeji, u Italiji, video slične lonce u kojima se pripremala hrana za tamošnje žitelje. Tamo je u erupciji vulkana Vezuv nestalo sve, osim tih lonaca koji se i danas mogu videti. Pa, kažem onda sebi, kada su Rimljani mogli da u to vreme naprave tako velike lonce, zašto to ne mogu da uradim i ja danas? Čim sam se vratio u Mrčajevce, počeo sam da planiram izradu tako velikog lonca u kojem ću spremiti svadbarski kupus za knjigu Ginisovih rekorda - priča Milun.

- Napravio sam specijalno ložište za kazan i kad je sve bilo kako treba, na dan održavanja Kupusijade u lonac smo, prema mojim kulinarskim pravilima poređali 350 kilograma kiselog kupusa, 110 kilograma raznoraznog mesa, najviše svinjetine i junetine i nešto ovčetine, 15 kilograma masti, osam kilograma šargarepe, 50 kilograma crnog luka, dva kilograma belog luka, pet litra ulja i pet kilograma raznoraznih začina. Sve smo to kuvali 11 sati i na kraju kupus je bio tako dobar da je mogao da se služi i na kraljevskim trpezama - veli Tošić.

- Ambasador Kanade Pinington nije krio oduševljenje onim što je video i onim što je probao. Ovako je ove godine, a tako će biti i ubuduće jer na Kupusijadi pronalazim sve ono što sam iz detinjstva poneo u svet i čemu se uvek vraćam i čemu se neizmerno radujem -istakao je poznati privrednik Mile Marić.

- Uz pomoć naših ljudi u svetu, a posebno uz pomoć Mileta Marića, ubeđen sam da će se ovaj naš svetski rekord ozvaničiti već na sledećoj Kupusijadi - uveren je Milun.

Džinovski lonac

- Jedini koji je mogao da izradi ovaj džinovski lonac bio je Slavoljub Šunjevarić iz sela Zlakuse. I za njega je ovo bio veliki izazov, ali je lonac uspešno završio za tri meseca. Lonac je dubok metar i po, u prečniku jedan metar, a zidovi lonca su debeli tri centimetra - kaže Tošić.

Ugostio ambasadora Kanade

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington i njegova supruga Erika su zajedno sa još mnogo zvanica bili gosti poznatog kanadskog privredniku Mariću. On je poreklom iz obližnjeg sela Bečanj i svoj biznis razvio je u kanadskom gradu Vindzor.

2024 © - Vesti online