Utorak 11.05.2010.
00:31
Tanjug, Politika

MMF: Nismo dogovorili veće penzije i plate za Srbe

Bogdan Lisovolik
 

Iako predstavnici ove međunarodne finansijske institucije nemaju običaj da u javnosti komentarišu razgovore sa srpskim vlastima, uoči i za vreme posete misije, ovoga puta Lisovolik je istakao kako konačnog dogovora o povećanju plata i penzija ove godine - još nema, rekao je šef kancelarije MMF-a za "Politiku".

Povećanje nije dogovoreno u Vašingtonu na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. A da bi se na ovo pitanje stavila tačka, objašnjava Lisovolik, tri različita problema moraće da budu rešena u isto vreme.

"Prvo, mogu li stope rasta prosečnih plata u javnom sektoru i penzija u narednih nekoliko godina biti jednake, kao što to predlaže Vlada Srbije. Drugo, da li će takva povećanja, fiskalno i ekonomski, Srbija moći sebi da priušti u narednih nekoliko godina. I treće, kako će se srpske vlasti obavezati da će eventualna povećanja sprovesti bez stvaranja dodatnih troškova u državnoj kasi. Za sada, bez obzira na to što je napredak po prvom pitanju postignut, konačnog dogovora nema", istakao je Lisovolik osvrćući se na razgovore koje je naša delegacija vodila u Vašingtonu sa predstavnicima MMF-a.

"Ova tri pitanja za nas su neodvojiva i dogovor bi trebalo da podrazumeva usaglašavanje stavova oko ove tri ključne stvari istovremeno", rekao je Lisovolik.

2024 © - Vesti online