Utorak 15.09.2015.
17:59
Tanjug

"Srbija ne želi da bude žrtva izbegličke krize"

Tanjug
Srbija je poštovala evropska pravila: Ivica Dačić

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Lubomirom Zaoralekom, Dačić je ocenio da se Srbija, kao i čitava Evropa suočava sa migrantskom krizom i da naša zemlja "nije ni u kakvoj vezi sa tom krizom osim što je tranzitna teritorija" istakavši da je kroz Srbiju prošlo 140.000 migranata, a da je 550 tražilo azil u Srbiji.

- Svi hoće da idu u zapadnu Evropu. Specifičan problem koji Srbija ima, koji je razlikuje od drugih zemalja, jeste da vi učvršćujete spoljne granice EU, odnosno Šengena, a nama migranti dolaze upravo iz EU, iz Grčke i Bugarska - rekao je Dačić, saopštenje MSP.

  - Prema kome onda mi da učvršćujemo naše ograde? - zapitao je on.

Srbija uvažava potrebe svake od zemalja EU da štiti svoje nacionalne interese, naveo je Dačić i dodao da "nismo prezadovoljni time što to ima simbolički loš značaj".

- Mi nećemo kvariti odnose sa tim zemljama i apelujemo na EU da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja. Ono što mi u Srbiji sigurno ne želimo, jeste da mi na kraju budemo žrtve - naglasio je Dačić.

On je istakao da je Srbija poštovala evropska pravila, u skladu sa obavezama kao zemlje kandidata i da je pokazala visok nivo odgovornosti o čemu svedoči i činjenica da nije bilo nikakvih antimigrantskih incidenata.

- Ovo je velika kriza sa kojom se EU suočava i zato ona mora da reaguje veoma ozbiljno i sa jasnim planom - rekao je Dačić istakavši da ni Srbija ni Češka ne mogu mnogo da utiču na to.

2024 © - Vesti online