Utorak 15.09.2015.
17:51
Tanjug

BG stanica: Otvorena kreativna radionica za decu izbeglice

Tanjug
To nisu časovi, više druženje

Radionice će raditi koliko god bude bilo potrebe, rekao je on i dodao da će prosveta imati svoj udeo i u prihvatnim centrima gde će takođe organizivati radionice. On je naglasio i da je veliki problem što ne postoji dovoljan broj prevodilaca koji bi olakšali komunikaciju i da, za sada, izbelgice imaju samo jednog čoveka koji govori arapski i srpski, što nije dovoljno.

Verbić je istakao kako su prosvetni i radnici u predškolskim ustanovama bili brži od Ministarstva i prvi organizovali aktivnosti za izbeglice i dodao da su takve radionice uveliko aktivne i na levoj obali Dunava.

Tanjug

- Pravo na obrazovanje je civilizacijska tekovina i naše je da učinimo sve što možemo da i migranti, koji se kod nas zadržavaju nekoliko dana, dobiju barem nešto što škola treba da im ponudi, a to nisu časovi, nego druženje - kazao je on.

Ministar Verbić je naveo da se izbeglicama time omogućava da komuniciraju, crtaju, pišu, pevaju, a najmanje što možemo jeste da se barem na trenutak odvoje od sumorne svakodnevice.

- Igra je glavni način komunikacije - dodao je.

Izbeglica Amira Majdan je iz Damaska došla sa dvoje male dece i rekla da joj pomoć veoma znači iako u Beogradu ostaju kratko.

Naglasia je da je važno da se deca oslobađaju od stresa kroz igru, jer ona i ne znaju za rat.

2024 © - Vesti online