Sreda 16.09.2015.
03:00
N. Jokić - Vesti

Visoki komesar UN zatražio u Evropskom parlamentu: Srbija centar za izbeglice?

Reuters
Evropa mora da pomogne: Antonio Gutereš

Ovu ocenu izneo je juče u Evropskom parlamentu u Briselu, Antonio Gutereš, visoki komesar UN za izbeglice, inače autor programa za rešavanje izbegličke krize koji je prihvatila EU i koji se zasniva na uspostavljanju koordinacionih centara za prihvat i selekciju izbeglica i migranata.
Gutereš je rekao da "ne zna šta će da se desiti na mađarskoj granici, ali da je izvesno da je hitna pomoć neophodna Srbiji".

- Potrebno je da u Srbiji brzo ustanovimo kapacitete za sistematski prijem (izbeglica) i verovatno za program relokacije - prebacivanja izbeglica u treće zemlje ukoliko Srbija bude primila veliki broj - rekao je Gutereš obraćajući se članovima Odbora za spoljne poslove EP.

- Srbija će biti mesto na koje ćemo se koncentrisati, to je neizbežno - rekao je Gutereš. - Ako ne upotrebimo Srbiju takođe kao platformu za relokaciju - odnosno prebacivanje u treće zemlje i za vraćanje u zemlje porekla - u tom slučaju imaćemo veoma velike probleme.

Lekcija arapskih poslanika

Na sastanak u EP juče su bili pozvani i arapski poslanici iz Libije, Maroka i Tunisa kao i predstavnici turskog parlamenta koji su svi od reda održali lekciju iz dostojanstva svojim evropskim kolegama od kojih su dobili aplauz. "Evropa treba da prizna svoje greške i učini sve da ih ispravi koliko je moguće. Ne možete da svrgavate diktatore kakav je, bez sumnje bio Gadafi, da izbombardujete i da zatim u svojim avionima odete kući kao da ništa nije bilo ne predvidevši pri tom šta će biti posle i prepuštajući tamošnji narod haosu - sve to u ime ljudskih prava", rekao je poslanik iz Tunisa.

On je dodao i da ne veruje da će i Srbija početi da izbacuje izbeglice i ocenio da je srpska vlada "do sada bila vrlo korektna".

O tome kako je Evropa pustila krizu da dostigne usijanje svedočio je turski poslanik koji je rekao da od 2011. u njegovu zemlju došlo dva miliona izbeglica iz Sirije. Turska je investirala više od milijardu evra za njihov prihvat, davala je državne stipendije studentima, a da je EU pri tom reagovala simboličnom podrškom. Slično je sa Libanom u kome živi oko dva miliona izbeglica iz Sirije. Sada kada je konačno kriza kulminirala - Turskoj se više ne daju komplimenti da je država-model.

 

2024 © - Vesti online