Ponedeljak 10.05.2010.
21:51 >> 22:32h
Vestionline

Moratinos: Konferencija u Sarajevu - neformalni sastanak

Migel Anhel Moratinos

"Gimnih format" je model koji ministri spoljnih poslova EU koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke.


Zvaničnici na takvim sastancima nisu predstavljeni državnim simbolima i atributima, već samo imenima.

Nema zvanične informacije o sporazumu za Sarajevo


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da nije zvanično informisan o postizanju dogovora o formatu učešća prištinskih vlasti na predstojećoj ministarskoj konferenciji Evropska unija-Zapadni Balkan, koja se u junu održava u Sarajevu.


"Iako očekujemo pozitivan ishod pregovora o formatu održavanja sarajevske konferencije, nismo još uvek zvanično informisani" o postizanju sveobuhvatnog rešenja, rekao je Jeremić za Tanjug.


"Naš stav je poznat, nije se promenio i neće biti popuštanja - Priština mora biti predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i u prisustvu UNMIK-a, kao i do sada. Nikako kao suverena država", dodao je Jeremić koji će sutra u Strazburu učestvovati na 120. sednici Komiteta ministara Saveta Evrope.


Jeremić je rekao da je Srbija sa Španijom, kao glavnim organizatorom konferencije, "postigla sporazum za koji veruje da će biti sproveden u delo".


Sve strane uključene u organizovanje ministarske konferencije koja treba da se održi 2. juna u Sarajevu slažu se da je za uspeh konferencije neophodno prisustvo svih strana u regionu, ali dok Srbija smatra da je neophodno da prištinske vlasti budu zastupljene u skladu sa Rezolucijom 1244, koja je jedini dokument koji prihvataju sve članice EU, Priština insistira na tome da bude zastupljena kao nezavisna država i na istom nivou kao i ostale zemlje regiona.

2024 © - Vesti online