Utorak 15.09.2015.
12:31
Tanjug, Srna

"Realno je da izbeglice krenu ka Hrvatskoj... Izdržaćemo!"

Reuters
U Hrvatskoj će biti registrovani, a potom zbrinuti: Izbeglice na putu ka EU

Gostujući na Hrvatskom radiju, Sokolar je precizirao da u ovom trenutku na granici sa Srbijom nema pokušaja nezakonitog prelaska i istakao da je zvaničnicima Hrvatske zadatak da, pre svega, "gledaju čoveka, a onda bezbednost".

Naveo je, takođe, da će izbeglice koje uđu u Hrvatsku biti registrovane, da će im biti pružena potrebna zaštita i smeštaj i da svaki stranac ima pravo da zatraži međunarodnu zaštitu.

- Ako se radi o ranjivoj grupi, imamo obavezu da ih prevezemo u prihvatilište za tražioce azila u Kutini. Nakon prve obrade postoji mogućnost alternativnog smeštaja, a o tome se može pregovarati s institucijama koje mogu ponuditi adekvatan smeštaj - objasnio je Sokolar proceduru i izrazio nadu da će privremene mere jače kontrole granica unutar šengenskog prostora uskoro biti ukinute i situacija stabilizovati.

Šef službe za zaštitu migranata u Hrvatskoj Sanja Pupačić naglasila je da Hrvatska može izdržati prvi nalet izbeglica bez problema.

Tea Vidović iz Centra mirovnih studija je, takođe u emisiji "U mreži Prvoga", navela da su su institucije tvrdile da su spremne i da imaju plan, ali da taj plan nije javan, i da će se s njim naknadno upoznati.

- Može se videti da institucije nisu dovoljno usklađene vezano za način kako će se brinuti za te ljude, kako će se uspostaviti sistav integracije i daljeg zbrinjavanja. Ministarstvo vodi brigu o prvom prihvatu, treba videti kako će se situacija razvijati, hoće li ti ljudi hteti da ostanu u Hrvatskoj, ili nastave dalje - ukazala je Vidović, dok šef Službe za zaštitu migranata Sanja Pupačić tvrdi da Hrvatska prvi nalet može da izdrži bez ikakvih problema.

Mađarska policija objavila je da je u zemlju juče ušao rekordan broj od 9.380 izbeglica, nakon što su na snagu stupili pooštreni propisi.

2024 © - Vesti online