Utorak 15.09.2015.
09:13
Tanjug

Izbeglice presekle mađarsku ogradu, Horgoš 2 zatvoren

Reuters
Nema dalje: Granični prelaz Horgoš je zatvoren

Kako javlja mađarska državna televizija M1, grupa izbeglica je u ataru blizu prelaza Reske - Horgoš presekla bodljivaku žicu i probila ogradu, nakon čega su ušli u Mađarsku.

Njih 16 policija je odmah privela i to je prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi, strožiji zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, a koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Veliki broj izbeglica čeka da pređe u Mađarsku

Reuters
Izbeglice samo pristižu na granicu između Srbije i Mađarske

Na graničnom prelazu Horgoš 2 jutros je veliki broj izbeglica koji od zatvaranja granice pola sata posle poonoći čekaju da uđu u Mađarsku, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Rekord

Tokom ponedeljka oboren je još jedan rekord u Mađarskoj po pitanju broja ilegalnih prelazaka granice - registrovano je 9.380 ilegalnih prelazaka, podneto je 13 postupaka zbog krijumčarenja ljudi i pet postupaka zbog falsifikovanja dokumenata.

Lokalnim lutevima izbeglice i dalje stižu u grupama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima koje su razapeli.

Takođe, mađarska državna televizija M1 javlja da će izbeglice, koje su uspele da pređu granicu Srbije i Mađarske, biti prebačene vozom u pravcu zapadne granice te zemlje.

Kako navode, jutros u četiri sata na Železničkoj stanici u Reskeu postavljen je voz sa 16 vagona u koji se konstatnto ukrcavaju izbeglice i čiji se polazak očekuje u jutarnjim ili prepodnevnim satima.

Kod Hedješhaloma, preko zelene granice juče je u Austriju prešlo oko 13.000 izbeglica, dok je jutrosu, pratnji policije, stiglo vozom još oko 1.500 izbeglica, a očekuje se dolazak još jednog voza.

Sabirni centar u Reskeu je, kako navode, prazan, a napustili su ga i predstavnici humanitarnih organizacija.

Za to vreme, sa druge strane ograde, u Srbiji kod Horgoša raste broj izbeglica nakon što je u ponoć stupio na snagu znatno strožiji zakon o državnoj granici koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

2024 © - Vesti online