Utorak 15.09.2015.
06:09
Đ. Barović - Vesti

Država od maja ne mrda prstom za otetog Srbina

Tanjug/AP
Srbin već pola godine u libijskom zatvoru

Babić je uhapšen 30. marta 2015, kao ekspert austrijske kompanije Argus, koja se bavi obezbeđenjem stranih diplomatskih misija i privrednih predstavništava. Posle javnog apela i optužbi Vesne Babić da je njen suprug umesto pomoći sopstvene države, prepušten na milost i nemilost novim vlastima u Libiji, "Vesti" su tražile objašnjenje od nadležnog ministarstva. U pisanom odgovoru stoji da Ambasada Srbije u Libiji "održava intenzivne kontakte sa predstavnicima nadležnih libijskih institucija", kao i da ga je konzul Srbije obišao 21. maja 2015, i utvrdio da je "dobrog psihofizičkog stanja i da nema primedbe na smeštaj".

Međutim, Vesna Babić oštro demantuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Moj suprug je u samici već šest meseci, a Ministarstvo se hvali da ga je posetilo jednom, i to u maju ove godine! Pritom još i lažu da me o svemu obaveštavaju. Ja sam ta koja stalno zove, a zar nije sramota za ovu državu da za moj slučaj više vremena ima ambasador Mađarske u Libiji, Martin Bel, ili vlasnik kompanije za koju je Srđan radio, nego zvaničnici sopstvene države. Da nije tužno, bilo bi smešno da je srpski ambasador tri meseca bio na odmoru u Grčkoj dok je njegov sunarodnik u samici - kaže ogorčeno Vesna Babić i dodaje da je takođe netačno da je njen suprug dobro, ali i da je otišao u Libiju kao "plaćenik".

- Iz konteksta tekstova proizilazi da je moj Srđan u Libiju otišao zato što je avanturista ili zato što ga je privukla dobra zarada. To je čista laž. U Srbiji je na najmanje desetak mesta konkurisao tražeći bilo koji posao, pa čak i portira. Tu su ga odbili s objašnjenjem da je "previše kvalifikovan" - kaže kraju Vesna Babić koja ne odustaje od borbe da spasi supruga.

Nestao još jedan Srbin?

Beogradski mediji preneli su informaciju da je u Libiji otet još jedan srpski državljanin, lekar koji je radio u bolnici Al Sabeja, udaljenoj oko 30 kilometara od Tripolija. Ipak, ambasador Srbije u Libiji, Oliver Potežica tvrdi da nema informaciju da je otet još jedan srpski državljanin.

2024 © - Vesti online