Ponedeljak 10.05.2010.
18:12
Tanjug

Hag zabrinut zbog napada na Krstića


"Trubunal je sa zabrinutošću primio izveštaje o tome da je Krstić napadnut tokom služenja kazne", navela je portparolka haškog tribunala Nerma Jelačić u saopštenju za novinare.


Tribunal je, prema njenim rečima, uveren da će nadležne vlasti sprovesti sveobuhvatnu istragu i preduzeti nužne korake.


Jelačićeva je podsetila da haški osuđenici služe kazne u državama s kojima Tribunal ima potpisan sporazum o tome i da uslovi boravka u zatvorskoj ustanovi zavise od države u kojoj se zatvor nalazi, kao i da nezavisne organizacije za sprovođenje inspekcija periodično obilaze osuđenike.


Krstić, koji zatvorsku kaznu po haškoj presudi služi u britanskom zatvoru u Zapadnom Jorkširu, pretučen je i isečen po licu i vratu u petak ujutru u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Njega su napala trojica njemu nepoznatih zatvorenika, muslimana, od kojih su dvojica tamnoputi, a jedan je Albanac.


Generalovo stanje nakon napada je stabilno i on je izolovan u zatvorskom stacionaru.


Krstićev advokat Tomislav Višnjić rekao je da u trenutku napada bezbednosne zatvorske službe nisu reagovale i naveo da je Krstić ranije doživljavao razne pretnje, ali da do sada nije bio fizički napadnut.


Zbog pretnji i veoma loših uslova, Krstića su nedavno posetili predstavnici Evroskog suda za ljudska prava u Strazburu i on im je predočio sve teškoće koje ima u tom britanskom zatvoru, u kome se nalazi od decembra prošle godine.


Krstić je prethodno bio u zatvoru Duhram Frankland, na granici Engleske i Škotske, gde nije imao nikakvih neprijatnosti.


General Krstić je bio komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, a po haškoj poternici uhapšen je u decembru 1998. godine.


Prvostepeno je osuđen za genocid u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda promenjena na pomaganje u genocidu, a kazna skraćena na 35 godina robije.

2024 © - Vesti online