Ponedeljak 10.05.2010.
17:50
Tanjug

Džudžević: Zukorlić i dalje neprihvatljiv

Esad Džudžević

Džudžević je novinarima u Novom Pazaru rekao da je neprihvatljiva i retorika i način koje Zukorlić nudi za rešavanje statusa te zajednice u Srbiji i da, ukoliko ne dođe do nekih promena, glavni muftija će ostati neprihvatljiv za "Bošnjačku listu".


On tvrdi da su u toku, kako je rekao, posredni, neposredni i neformalni razgovori predstavnika tri izborne liste radi postizanja konsenzusa u kampanji i u budućem radu Nacionalnog saveta Bošnjaka.


Pored "Bošnjačke liste", na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka učestvuju izborna lista "Bošnjački preporod" koja je bliska osnivaču Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću i izborna lista Bošnjačke kulturne zajednice čiji je nosilac muftija Zukorlić.

Muftiju podržava Liberalno demokratska partija i Sandžačka narodna partija smenjenog gradonačelnika Mirsada Đerleka.


"Bošnjačka lista" je bliska Stranci demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.


Džudžević je objasnio da se građanima nude tri modela - građanski koji se zove Preporod i model "Bošnjačke liste", koji predstavlja "srednji put" između te građanske i Zukorlićeve opcije. Zukorlićeva opcija, rekao je Džudžević, Bošnjacima "nudi podele i sukob sa državom".


On je objasnio da se "Bošnjačka lista" zalaže za integraciju sa punim nacionalnim identitetom a, ako osvoji većinu u budućem sazivu Nacionalnog saveta, radiće na ostvarivanju tri osnovna cilja - nacionalna ravnopravnost, ekonomski razvoj i regionalna samouprava za Sandžak.


Džudžević, koji je promovisao monografiju "Sandžački Bošnjaci", smatra da su to realna obećanja koja se daju u predizbornoj kampanji.


U posebni spisak Bošnjaka upisano je oko 85.000 građana.

2024 © - Vesti online