Utorak 15.09.2015.
03:30
mojezdravlje.ba

Šta je bolje za skidanje sala: Vežbe ili zeleni čaj?

pixabay.com
Šta je presudno za ravan stomak za kojim svi žudimo?

Samo klasični trbušnjaci ne mogu da smanje masne naslage oko struka. U teoriji trebalo bi da radite oko pet sati trbušnjaka svaki dan da biste skinuli naslage. Masne naslage najbolje se tope aerobnim treningom. Dobro je raditi 30 do 45 minuta aerobnih vežbi npr. vožnje bicikla, brzog hodanja ili trčanja na traci.

Da biste dobili optimalni ritam srca pri kojem se tope naslage uzima se 220 otkucaja kao referentna tačka. Od tog broja oduzmete svoje godine i dobijeni broj pomnožite sa 0.5, 0.6 ili 0.7, zavisi kakav intenzitet želite. Broj otkucaja pratite sportskim satom. Ako vam je broj otkucaja viši od preporučenog broja, počeće da se razgrađuju mišići.

Takođe, masne naslage ne mogu da se gube samo na točno ciljanom području. Masnoće se tope na svim područjima tela. Vežbanjem trbušnjaka oblikuju se mišići da nakon topljenja masnih naslaga koža ne bi ostala da visi. Najpoželjnija je kombinacija aerobnih vežbi i trbušnjaka.

I naravno, važna je ishrana. Unosite hranu sa što manje glikogena. On se skladišti u mišićima. Tokom vežbanja prvo se troši glikogen, a kada njega ponestane, počne da se troši masnoća. Što manje glikogena, to će se pre početi razgrađivanje masnoća.

Zeleni čaj, odnosno njegov antioksidans EGCG katehin utiče direktno na metabolizam masti i ubrzava ga. Ali to je ubrzanje od svega 4%, u danu gubitak od svega 100 kalorija. Međutim, ako umesto gaziranih pića i sokova pijete zeleni čaj, znatno ćete smanjiti unos kalorija. Gusti sok sadrži 300 kalorija pa bi bilo dobro da ga zamenite zelenim čajem. Osim katehina, zeleni čaj sadrži i kofein koji nas drži budnim.

Mi smo nacija koja puno pije kafu. Ujutru je zamenite čajem, a još koju šoljicu popijte tokom dana. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj zaista pomaže kod gubitka masti, ali ta istraživanja rađena su na ekstraktu zelenog čaja koji ima mnogo više antioksidansa.

Bolje je piti zeleni čaj iz apoteka i prodavnica čaja. Sastavom su sličniji ekstraktu, bogatiji su od onih iz kesica. Ekstrakt zelenog čaja možete da pijete i u tabletama, ali više tečnosti ćete uneti preko pripremljenog čaja. Postoje osobe koje su značajno smršale zbog zelenog čaja, ali ima i onih kojima nije pomogao.

On deluje individualno ali nemojte da odustajete od njega. Stručnjaci ga smatraju superhranom. Deluje blagotvorno na ceo organizam jer ima više antioksidansa od vitamina C.

2024 © - Vesti online