Ponedeljak 14.09.2015.
14:03
Tanjug

Mađari celu noć i ceo dan voze izbeglice ka Austriji

Reuters
Mađari čiste zemlju od izbeglica pre stupanja na snagu strožijeg zakona o granicama

- Prema našim informacijama, migranti se direktno, bez zaustavljanja, specijalnim vozovima prevoze sa železničke stanice u mestu Reske do austrijske granice - rekao je regionalni predstavnik UNHCR-a za Centralnu Evropu Erno Simon.

Putovanje vozom od mesta Reske do granice sa Austrijom traje približno četiri sata, a u nedelju su tri takva voza prevezla najmanje 2.000 ljudi.

- Tokom noći su naše kolege videle kako policajci bude ljude u pograničnom sabirnom centru - rekao je Simon.

Mađarska vlada za sada nije iznela nikakav komentar o razvoju situacije, dok je austrijska vlada u ponedeljak odgovorila tako što je predstavila planove o raspoređivanju oko 2.200 vojnika na granici, pre svega radi pružanja humanitarne podrške, ali i da bi pooštrila pogranične provere.

U ponedeljak oko podneva u Nikelsdorfu, glavnom pograničnom punktu na granici između Mađarske i Austrije, bilo više od 7.000 migranata, saopštila je policija, dok ih je još oko 5.000 provelo noć u Beču. Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner saopštila je da će Beč, kao i Nemačka, uvesti "privreme granične kontrole".

Mađarska policija je u nedelju zabeležila rekordnih 5.809 migranata i izbeglica koji su ušli u tu zemlju, čime je oboren rekord od 4.330 ulazaka prethodnog dana.

Broj izbeglica i migranata koji ulaze u Mađarsku je naglo porastao uoči sutrašnjeg stupanja na snagu strogih novih mađarskih zakona, prema kojima ljudi koji ilegalno uđu u ovu zemlju članicu EU mogu da budu osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, zaključuje francuska agencija.

2024 © - Vesti online