Nedelja 13.09.2015.
19:59
Alo

Da li je moguće zabraniti rijalitije?

A. Čukić
Nemoguće je zabraniti rijaliti programe

Nakon internet prikupljanja potpisa peticije, a za manje od dva dana prikupljeno ih je 100.000. protiv rijaliti programa na mnogim televizijskim stanicama sa nacionalnom frekvencijom, sve su češći i zvanični zahtevi državnih institucija da se oni emituju ili kasno noću ili da se ukinu.

Tako je i Komisija Skupštine grada Novog Sada uputila javni apel nadležnim organima i institucijama da se u skladu s interesima celokupnog društva promeni termin i način prikazivanja spornih sadržaja, ističući da se u "Parovima", "Farmi" i "Velikom bratu" emituju "nemoralni, nepristojni i ljudskom dostojanstvu neprimereni gestovi pojedinih učesnika emisija ,koji se promovišu kao društveno prihvatljivi i poželjni", piše "Dnevnik".

Članica Saveta Regulacionog tela za elektronske medije Gordana Suša tvrdi da je to telo već upozorilo emitere zbog kršenja pravila u rijaliti programa i navela da je predlog da se oni ne emituju pre 22 sata. Osvrćući se na peticije koje su potpisane, a u vezi sa zabranom takvih programa, rekla je da je to divno i da građani sa tim peticijama mogu da odu pred emitere, ali treba da se upute i u pravila i zakonodavstvo.

- REM po službenoj dužnosti analizira programe, a razmatra i svaku predstavku pojedinca i peticija. Mi, pre svega, vodimo računa o zaštiti maloletnika i rijaliti moraju da nose oznaku "16" i ne bi trebalo da se emituju pre 22 sata - objasnila je Gordana Suša, dodajući da procedura usporava REM .

I mada se mnogi sadržaji rijalitija opisuju kao nešto nedopušteno, ipak REM ništa ne može televizijskim kućama koje se svakog dana diče visokim rejtinzima gledanosti upravo ovakvih programa.

Onlajn zgražavanje, pa i apeli i zahtevi REM-u, ma koliko ih građana u Srbiji izražavali, realno nemaju nikakvog dometa.

Jednostavno, REM ne može da spreči poplavu diskutabilnog sadražaja. Može da pomeri vreme njihovog emitovanja, ali ih ne može zabraniti. Jedino što bi moglo da proizvede nekakav efekat jeste da se prikupljeni poptisi pretoče u građansku inicijativu, za koju je dovoljno 30.000 potpisa.

U tom slučaju bi poslanici Skupštine Srbije morali da je razmotre i donesu odluku šta sa rijaliti programima, piše novosadski "Dnevnik".

2024 © - Vesti online