Ponedeljak 14.09.2015.
08:30
D. Dekić - Vesti

Koliko ima srpske dijaspore (2): Uskoro cela nacija dijaspora

A. Čukić
Janko Veselinović

- Ako se sadašnji trend iseljavanja nastavi, Srbija će postojati samo u dijaspori, jer niko ne obraća pažnju na činjenicu da je veći broj naših građana koji legalno napuštaju zemlju od onih koji odlaze kao lažni azilanti. Ako se okrenemo oko sebe, videćemo da svakoga dana odu nečije dete, brat, otac - kaže Veselinović.

Ukazuje i na više nego crnu statistiku da je samo iz Vojvodine tokom 2014. godine otišlo između 30.000 i 40.000 ljudi, a Suboticu je napustilo pet odsto od ukupnog stanovništva grada.

- Skoro svako od naših građana ima nekog svog u dijaspori i uskoro će ovim tempom cela Srbija postati dijaspora - ocenio je Veselinović, koji je i lider Pokreta za preokret.

On za ogroman odliv stanovništva krivi vlast. Smatra i da je odnos prema dijaspori i Srbima u regionu nehajan i da država ne vodi nikakvu brigu o svojim građanima van granica domovine.

Čekanje ambasadora

Kao simbol nebrige o dijaspori Veselinović iznosi primer dugog čekanja na imenovanje ambasadora Srbije u nekim zemljama u kojima je srpska dijaspora vrlo brojna, pa nije slučajno da u Hrvatskoj Srbija nema prvog diplomatu dugo, a Srbima koji žive u toj zemlji su konstantno ugrožena ljudska prava.

On ističe da svaka zemlja mora da zna koliko ljudi ima van svojih granica, ističući neophodnost uključivanja dijaspore u društveni život matice.

- Postoji ustavna i zakonska obaveza za brigu o dijaspori i Srbima u regionu, ali država te obaveze ne ispunjava - kaže Veselinović, ističući da je takvo ponašanje protiv nacionalnih interesa Srbije.

- Sve pokazuje da vlast očito želi da isključi dijasporu iz nacionalnog bića. Zalaže se da građani u dijaspori budu evidentirani, i da se krene u multiministarski posao njihovog uključivanja u društveni život domovine. Međutim, od aktuelne vlasti ne očekujem da će taj posao uraditi.

Sutra - Koliko ima srpske dijaspore (3): Devet velikih seoba

2024 © - Vesti online