Prva zima bez straha

D. N. Petrović
Jedna drugoj sve na svetu: Bajra i Arijeta Suljović

Tako je Bajri, zahvaljujući našim plemenitim čitaocima, do sada ukupno stiglo oko 2.000 evra. Deo ovog novca već je potrošila na najneophodnije za zimu. Prvi put je na vreme obezbedila drva za zimu, novi šporet, a sve dugove izmirila. Poslednje donacije Bajri i Arijeti stigle su iz Sidneja, u dalekoj Australiji, od Strahinje i Nevenke Bogdanov koji su, osim novca, preko Humanitarnog mosta, Bajri i Arijeti uputili i pismo kojim ih hrabre, mole da se, kao i da sada, bore. Da izdrže i pobede sve nedaće koje su ih snašle. Potom, vredan prilog i od Muhameda, poreklom iz Bosne, koji živi i radi u Beču. On je hrabroj Bajri i njenoj za krevet prikovanoj ćerki Arijeti poslao 250 evra "da spreme ogrev za zimu i kupe lekove za Arijetu".

Nikad u Dom

Bilo je predloga da se Arijeta uputi u neki dom za lečenje teško bolesne dece gde bi možda imala bolje uslove i bila pod nadzorom lekara, ali Bajra je uvek bila protiv.
- Kad bi mogla da se izleči, rado bih je poslala. Ovako, niko i ništa joj ne može zameniti moju ljubav i toplinu. Zajedno smo 23 godine po 24 sata i ne bih mogla bez nje. Još od kad se rodila Arijeta, odlučila sam da njoj posvetim život. Tako će biti dokle god sam živa i dok mogu da hodam, a posle, kako Bog odredi - poručuje hrabra Novopazarka Bajra Suljović.

D. N. Petrović
Uz čarobnu lutku humanitarac Hido Muratović poklonio i novac za zimu bez straha

- Mnogo dobrih ljudi nam je pomoglo da na vreme kupimo drva i obezbedimo zimnicu. Prvi put u poslednjih 20 godina ne dugujemo za kiriju, platili smo struju i vodu, pa više ne strepimo da će nas Elektroras ostaviti u mraku ili da ćemo se, što nam se događalo ranijih zima, smrzavati u hladnom sobičku. Jedno vreme bićemo, bar što se smeštaja ogreva i ishrane tiče, mirne. Ostalo nam je dovoljno novca i za Arijetine lekove. Sad molimo boga da ona bude dobro i da što manje lekova potroši ove zime. Mada je rođena s teškim anomalijama i ne može da sedi, hoda i govori, Arijeta "sve zna". Često je vesela kad vidi da sam i ja vesela ili plače kad sam tužna. Moram da kažem i da joj je humanitarac Hido Muratović doneo lutku, pa je ceo dan gleda i igra se sa njom - priča razdragano Bajra i dodaje:

- Ne postoje reči kojima bih se zahvalila svima koji su nam poslali pomoć i koji su nas zvali i bodrili da izdržimo u našoj borbi. Molim se Bogu svakoga dana za moju Arijetu i za sve te divne ljude širom sveta, molim Svevišnjeg da im podari zdravlje i sreću. Za Arijetu u ovom trenutku nema leka, ali to nije razlog za predaju, još je mlada. Možda će medicina napredovati, možda će i ona jednog dana ustati iz kreveta i hodati po kući. Živim za taj trenutak i još se nadam, nada poslednja umire...

Kada se pre 24 godine udala za sugrađanina Novopazarca, Bajra nije ni slutila šta je čeka. Pošto je ubrzo ostala u drugom stanju i radovala se detetu, stvari su kao grom iz vedra neba krenule nizbrdo. Zbog komplikacija u poodmakloj trudnoći, savetovali su joj da ne rađa dete, koje će možda imati teške anomalije. Ali, ona je bila odlučna da rodi. Čim je čuo da će novorođenče možda imati probleme, Bajrin muž se spakovao i bez pozdrava otišao u Nemačku. Nikada se više nije javio, ne zna ništa o njemu ni do dana današnjeg.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online