Ponedeljak 14.09.2015.
03:00
D. Dekić - Vesti

U stranku ili u beli svet

Tanjug
Na mlade niko ne misli

Frizirane podatke da je nezaposlenost mladih upola smanjena negira predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić. Ona objašnjava da su sindikalci svakodnevno na terenu širom Srbije, pa da je uposleno na desetine hiljada ljudi, sigurno bi uočili.

- Mladi nam svakodnevno potvrđuju da su na primerima videli kako kriterijumi nisu stručnost, znanje i iskustvo, već je to apsolutno učlanjenje u partije na vlasti. Kažu da je sa stranačkom knjižicom neuporedivo lakše zaposliti se - kaže Savić za "Vesti" dodajući da pri zapošljavanju ima i nepotizma i prijateljskih veza.

Vlast kao mamac

Učlanjenje u stranke koje vode državu zarad zaposlenja višegodišnja je praksa u Srbiji, što potvrđuje i porast broja članova kada odnesu pobedu na izborima i formiraju vlast.
Naprednjaci su tako došli do skoro pola miliona članova, a manje partije koje učestvuju u vlasti poput Jedinstvene Srbije i Nove Srbije, prema sopstvenom kazivanju kreću se oko 100.000. DS se od pada sa vlasti osuo, ali tvrde da imaju 200.000 članova.

U Srbiji je registrovano čak 96 političkih partija koje prema sopstvenim podacima, imaju ukupno 1,5 miliona članova i ozbiljno se približavaju broju zaposlenih u zemlji. Ulazak u partije koje vode državu nudi lepezu poslova u državnoj administraciji, javnim preduzećima i drugim institutima na državnom budžetu. Osim kao piskarala, savetnici i PR-ovi, brojna mladež, kako je nedavno otkriveno, može da postane deo internet partijske armije botova i da uz dnevni rad od osam sati u stranci, dobije uz apanažu od 12,5 evra, sendvič i sok.

Tako se za ostavljanje pozitivnih komentara na nizu sajtova mesečno dolazi do prosečne srpske plate i zarađuje čak 60 evra više nego za nošenje džakova i druge fizičke radove.
Mladima koji neće da se angažuju politički, statistika iz prethodnih meseci, nikako ne ide na ruku.

Pokazuje se da je stopa njihove nezaposlenosti dostigla 50 odsto, kao i da više od četvrtine onih koji ne rade čini populacija do 30 godina. Podaci govore da je onih od 20 do 24 godine 90.000, a od 25 do 29 više od 100.000 nezaposlenih. Ako se tome dodaju i oni u punoj radnoj snazi od 30 do 34 godine kojih je više 95.000, vidimo da je skoro svaki treći čovek mlađe dobi bez posla i perspektive. Ni malo ohrabrujuće ne zvuči da je u prošloj godini je 793 preminulo čekajući posao.

2024 © - Vesti online