Nedelja 13.09.2015.
13:09 >> 15:41h
blic.rs

Izbori u Medveđi: 3.000 više glasača nego stanovnika

Tanjug
Neažurirani birački spiskovi daju prostor za zloupotrebu

Predsednik Opštinske izborne komisije Zoran Radenović rekao je Tanjugu da u tu komisiju nije stigla nijedna žalba ili prigovor na tok glasanja sa svih 28 biračkih mesta.

Kako je objasnio, najveći problem će biti procena broja izlaznosti birača zbog neažuriranih biračkih spiskova u kojima ima više glasača nego stanovnika ove opštine.

- Birački spiskovi nisu ažurirani još od sredine poslednje decenije prošlog veka, pa se tako danas na njima nalazi 10.465 građana s pravom glasa, a po poslednjem popisu iz 2011. godine ovde živi svega 7.438 stanovnika, odnosno oko 5.500 s pravom glasa - objašnjava Radenović.

Iz Medveđe su se u poslednjih 15 godina najviše iseljavali Albanci, koji svoj dolzak nigde nisu i zvanično registrovali, a ne prijavljuje se ni broj umrlih. Radenović kaže da Ministartsvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, s druge strane, ne dozvoljava brisanje iz biračkih spiskova na osnovu pasiviziranih adresa.

- Ako večeras, na primer, saopštimo da je na izbore izašlo 50 odsto ukupnog broja upisanih birača u biračkim spiskovima, to će, zapravo, značiti da je glasalo 100 posto - objašnjava Radenović.

Na 28 biračkih mesta Medveđani danas biraju 35 odbornika u lokalnoj skupštini, a za ta mesta se takmiče tri srpske i dve albanske partije i koalicije. Prva na izbornom listiću je lista "Aleksandar Vučić - SNS-SPS-PUPS", zatim sledi lista "Demokratska partija - Nagib Arifi", Grupa građana "Za Gornju Jablanicu", čiji je nosilac Vladimir Stamenković umro pre tri dana, potom Partija za demokratsko delovanje i Demokratske unije Albanaca. Na petom mestu je lista "Demokratska stranka - Nebojša Trajković".

Vanredni lokalni izbori u Medveđi raspisani su nekoliko meseci posle smrti dugogodišnjeg predsednika opštine i lidera GG "Za gornju Jablanicu" Slobodana Draškovića jer njegovi naslednici nisu bili u stanju da održe nijednu skupštinsku sednicu u zakonskom roku.

2024 © - Vesti online