Subota 12.09.2015.
19:11
Tanjug

SAD poklonile Hrvatskoj 16 helikoptera

Reuters
Američki helikopteri pod hrvatskom zastavom

Ova isporuka odobrena je kroz program donacije viškova helikoptera u sastavu američke vojske, piše "Jutarnji list".

Vrednost donacije veća je od 100 miliona američkih dolara, a Hrvatska će u periodu od tri godine za rezervne delove, obuku i oružje platiti oko 20 miliona dolara. Odluka Kongresa bila je poslednja potrebna politička odluka pre početka realizacije celog posla.

 


Za nekoliko nedelja u SAD otići će stručnjaci Vojnih snaga koji će od 200 helikoptera "Kjova", koje je američka vojska proglasila viškom, odabrati 16. Hrvatska je dobila pravo da prva odabere helikoptere, a nakon njih će helikoptere birati i druge zemlje američki partneri.

Helikopteri su potpuno modernizovani i obnovljeni 2011. godine i u odličnom su stanju, naveo je hrvatski dnevnik.

Opremljeni su senzorima za termalno skeniranje, teleoptičkim senzorima, laserskim sistemom za određivanje udaljenosti i označavanje cilja i optički ciljnim sistemom. Osim toga, opremljeni su lanserima za protivoklopne projektile i za projektile vazduh - vazduh.

Ovi helikoptere Hrvatska će koristiti za odbranu svoje teritorije, nadzor granice, ali i za učetsvovanje u međunarodnim operacijama. U tom paketu donacije, uz helikoptere, Hrvatska vojska će dobiti i simulator na kojem će njeni vojnici moći da se uvežbavaju.

Procenjuje se da bi helikopteri u Hrvatsku trebalo da stignu do kraja 2016. godine, naveo je "Jutranji list".

2024 © - Vesti online