Subota 12.09.2015.
16:51
Tanjug

Nikolić: Srbija je spona između EU i Rusije

Tanjug
Potrebna široka akcija EU u rešavanju problema izbeglica

- Svaka dobra ideja i zelja da ostvarimo napredak i sklopimo trajni mir imaće u Srbiji oslonac i Srbija je spremna da predvodi one koji u tome žele da učestvuju - rekao je Nikolić za italijansku televiziju Nova tokom boravka u Rimu, gde je razgovarao sa papom Franciskom.

Nikolić je rekao da je Srbija spona Rusije i EU, kao i Kine i EU, te da bi mogla da bude i spona između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve.

 


Prema njegovim rečima, uloga Srbije je da bude oslonac mira, stabilnosti i razvoja na Balkanu i lider država u regionu koje još nisu ušle u EU.

Navodeći da je Srbija zemlja u kojoj nikad nije bilo verskih sukoba, Nikolić je rekao da bi trebalo naći pravi način da se ostvari najbolja moguća saradnja između pravoslavaca, katolika i muslimana.

Govoreći o situaciji sa migrantima, Nikolić je rekao da je Srbija u vrlo delikatnoj poziciji, jer migranti čije su destinacije države Zapadne Evrope žele da prođu kroz našu zemlju, ali da se zbog "sporosti Evrope da ih prihvati i zbog toga što kod nekih država ne postoji nikakva želja da to učine", dugo zadržavaju u Srbiji i njihov broj je sve veći.Srbija se, ocenio je predsednik, uz Italiju i Grčku polako svrstava u države koje su najugroženije ogromnim brojem migranta.

- Srbija ima human odnos prema njima i papa Francisko je iskazao veliku zahvalnost Srbiji na tome što u njima vidi ljudska bića koja idu samo u potrazi za bezbednošću, sigurnošću, za životom - rekao je Nikolić.

On je dodao da je potrebna široka akcija cele EU kako bi se izbeglice bezbedno smesile, a potom i uklonili uzroci zbog kojih su i napustili svoje domove.

2024 © - Vesti online