Subota 12.09.2015.
13:10
Tanjug

Vulin: Žao mi je što je Albanija uradila to što je uradila

Tanjug
Vulin: Sve u istoriji prođe, a mi ostajemo jedni drugima

Vulin je novinarima u Šapcu, nakon otvaranja senzorne sobe u Ustanovi za decu i omladinu "Šabac", rekao da će se Srbija boriti protiv toga i da mu je žao što se Albanija odlučila na takav korak.

- Žao mi je što je Albanija uradila to što je uradila, to nije nešto što pomaže dobrosusedskim odnosima, to ne vraća poverenje u regionu i govori o tome da neke zemlje ne vode računa ili malo vode računa o tome šta Srbija i Srbi osećaju - istakao je Vulin.

Ministar je naveo da je to mogla da učini i neka druga zemlja, ali da uvek treba biti osetljiv kada su u pitanju naši susedi i region.

Vulin je rekao da je poznato da Albanija priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i da se oko toga ne slažemo, da se Srbija nikada neće sa time složiti i priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

On je ponovio da bi zemlje u našem okruženju morale da vode računa o tome šta Srbija misli i oseća i da je to mogla da učini neka druga država ako je već bilo "stalo do toga da se Kosovo predloži za članstvo u Unesko".

- Jasno je da je pravo na našoj strani, da Kosovo ne može da bude član Uneska, zato što nije država i zato što nije član UN - rekao je Vulin.

On je dodao da je važnije od toga to što su oni koji su palili manastire i činili pogrom marta 2004. godine da su zapravo zapalili spomenike pod zaštitom Uneska, te da ne bi smeli da imaju pravo da menjaju ime kulturnog nasleđa.

- Ja znam da je mnogima problem što su najznačajniji kulturni spomenici na prostoru Kosova i Metohije srpski spomenici i ja znam da je Unesko baš prepoznao srpske spomenike, ali to ne treba da bude razlog da se prebriše srpsko ime, to ne može da bude opravdanje da se pokuša i zaboravi istorija čitavog jednog naroda - naveo je Vulin.

On je rekao i da je politika Vlade Srbije da vodi računa o saradnji sa komšilukom.

- Sve u istoriji jednom prođe, a mi ostajemo jedni drugima i zato ne treba praviti ovakve poteze koje je napravila Albanija - rekao je Vulin.

Albanija je podnela zvanični zahtev da Izvršni savet Uneska, na sednici u oktobru, stavi na dnevni red zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Pored Albanije, zahtev su podržale, kako je juče rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, još 44 zemlje članice Uneska - od ukupno 195, ali da to ne mora da znači da će zahtev i biti stavljen na dnevni red.

2024 © - Vesti online