Subota 12.09.2015.
12:06
Tanjug

IS preti ambasadama Japana i S.Arabije u BiH

Reuters
Islamska država javno objavila pretnje dvema ambasadama

List navodi da je za pomenuta saznanja dobio potvrdu u Ministarstvu bezbednosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tela, ali i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, kao i u Ambasadi Japana u BiH, koja je dobila instrukcije o "ponašanju" od Ministarstva spoljih poslova svoje države.

- Tačno je da smo dobili zahtev za pojačanje mera obezbeđenja rezidencija i ambasada Japana i Saudijske Arabije posle informacija o mogućim napadima IS na diplomatske misije ovih država u BiH. Verbalne note išle su preko Ministarstva spoljnih poslova - potvrdio je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH.

Da je pretnja ozbiljna i nimalo bezazlena, potvrđuje i sama činjenica da su diplomatska predstavništva ovih država označena kao mete u magazinu "Dabik", onlajn izdanju Islamske države, putem kojeg ova teroristička organizacija širi svoju propagandu i regrutuje nove članove.

Japanski šef diplomatije Fumio Kishida izjavio je stranim medijima da su već poslate instrukcije diplomatskim misijama Japana u BiH, ali i u Maleziji i Indoneziji, koje su takođe meta IS.

Vilić navodi da, u ovom trenutku, nema informacija o drugim potencijalnim metama u BiH.

- Pratimo situaciju, permanentno razmenjujemo informacije i poduzimamo potrebne radnje - zaključio je direktor Direkcije.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić ističe da bosansko-hercegovačke vlasti i agencije "prate stanje" i da su u kontaktu sa svim ambasadama u BiH.

- Gde god postoji takva opasnost, mi ćemo delovati. U ovom trenutku mogu da potvrdim da su to ambasade Japana i Saudijske Arabije i da smo u dogovoru sa njihovim predstavnicima pojačali mere zaštite tih ambasada - rekao je Mektić.

2024 © - Vesti online