Subota 12.09.2015.
09:14
Tanjug

Orban: Ne traže Sirijci mir, nego nemački život

Tanjug/AP
Viktor Orban ima plan kako da se zaustavi talas

Orban je u intervjuu za nemački list "Bild" rekao da želi da EU da novac Turskoj, Libanu i Jordanu, prvim zemljama u koje dođu Sirijci kad napuste svoju zemlju bežeći pred ratom.

- Imamo plan, koji ću predstaviti liderima Evropske unije na našem sledećem sastanku, a koji predviđa obezbeđenje ogromne finansijske pomoć zemljama koje graniče sa Sirijom - rekao je mađarski premijer.

Od početka rata u Siriji, pre četiri godine, milioni ljudi su napustili tu zemlju, a mnogi od njih su našli utočište u kampovima u susednim zemljama.

- Ukoliko je potrebno više novca, povećaćemo pomoć sve dok priliv izbeglica ne presuši - rekao je Orban i dodao: - Ti migranti ne dolaze iz ratnih zona, već iz kampova iz tih susednih zemalja, gde su bili bezbedni. Oni ne beže od opasnosti, oni su već pobegli i ne bi više trebalo da strahuju za svoje živote.

- Oni ne dolaze u Evropu zato što tragaju za bezbednošću, već zato što žele bolji život nego što ga imaju u kampu. Oni žele nemački život ili možda švedski život - rekao je Orban u intervjuu za "Bild".

Premijer Mađarske vlade je, međutim, istakao: - Činjenica je da ne postoji takvo osnovno pravo kao što je pravo na bolji život, već samo pravo na bezbednost i ljudsko dostojanstvo.

Orban je zauzeo čvrst stav prema hiljadama izbeglica koje prolaze kroz Mađarsku i insistira na primeni novog oštrijeg zakona, prema kojem je ilegalni prelazak granice krivično delo. Pored toga, povećan je broj vojnika koji na granici Mađarske sa Srbijom grade ogradu.

2024 © - Vesti online