Utorak 15.09.2015.
22:22
Z. Marjanović - Vesti

General brani državu od bele kuge

Mladi podržali druženje

Deklarativno država shvata problem, ali u praksi sve ostaje na tome. No, to što ne vidi i ne čuju odgovorni u državi vide meštani podsuvoborskih sela koji svake godine organizuju druženje porodica sa troje i više dece s ciljem da se broj porodica sa više dece poveća i u tome postižu rezultate jer, prema rečima Radovina Veselinovića, predsednika MZ Pranjani i oca četvoro dece, iz godine u godinu sve je više mladih parova koji se odlučuju na uvećanje porodice.

Ove godine, zahvaljujući razumevanju i podršci Jovana Čekovića, vlasnika etno sela u Koštunićima, okupilo se više od 80 porodica koji su se odlučile da rađanjem troje i više dece stanu na put padu nataliteta u ovom delu Srbije.

Do sada su se porodice sa više dece okupljale uglavnom o svom trošku, ali, shvatajući cilj ovakvog druženja, ovog puta domaćin porodičnog okupljanja bio je general Jovan Čeković, vlasnik etno sela u Koštunićima koje je već davno na glasu po lepoti i uslugama koje pruža.

- Oduševljen sam povećanjem broja porodica sa više dece jer, u suprotnom, badava nam sve što gradimo i radimo, uzalud nam putevi, internet, mostovi, etno sela... Ma, džaba sve ako u budućnosti to ne bude imao ko da koristi - veli Čeković.

Povratnici iz Francuske

Među okupljenim porodicama bilo je najviše mlađih bračnih parova, ali i starijih koji su želeli da budu deo druženja u predivnom ambijetnu etno sela u Koštuničima. Među njima su i Života i Dušanka Gvozdenović koji su dugo radili u Francuskoj.

Deca su blago

- Okupljanje porodica sa troje i više dece počelo je pre osam godina i tada se na zajedničkoj večeri okupilo desetak porodica. Međutim, kako godine odmiču, tako se povećava i broj parova koji se odlučuju da rode više dece. Jer, ne treba zaboraviti da se u Srbiji, a posebno u takovskim selima i selima sa Suvobora bogatstvo oduvek merilo brojem dece, a ne hektarima livada, šuma, brojem stoke u štali... Uostalom, kakvo je to bogatstvo ako je samo za jednu generaciju i ako nema ko da ga nasledi, produži i uvećava. Ne znam da li su i koliko ova naša okupljanja porodica doprinela da se poveća broj dece u našim selima, ali znam da je iz godine u godinu sve više porodica koje dolaze na naša druženja - veli Čeković.

Ove godine se u Koštunićima okupilo osamdesetak porodica sa oko 250 dece, što je bio pravi praznik za oči i dušu i nadamo se da će jednom i ta deca dolaziti na naša druženja sa svojom decom. Možda je ovo tek mali korak da oživimo srpska sela i da spasemo Srbiju daljeg pada nataliteta, ali sve se i počinje malim koracima - kaže Radovan Veselinović, inicijator okupljanja porodica sa troje i više dece uz napmenu da se i opština Gornji Milanovac nije pretrgla u finasijskoj podršci druženja.

Porodice Dragićević i Milutinović su stalni gosti druženja.

- Naravno da podržavamo ovakva druženja jer su dragocena i daju rezultate jer znam porodice koje su se odlučile da rode treće dete, pa i četvrto samo zahvaljujući ovoj akciji. Da je sreće da i cela Srbija napravi ovako druženje i da se na taj način ukaže poštovanje porodicama, a pre svega majkama koje su rađenjem dece shvatile da je to jedini put da se zaustavi pad nataliteta -ističe Olivera Dragićević.

Planina se orila od graje

- Naša deca ne žive ovde, ali to ne znači da našim prisustvom ne damo podstrek mladima da uvećavaju porodice jer, posmatrano s našeg životnog broda, sve je u životu relativno, osim dece - ističu Gvozdenovići.
Druženje u Koštunićima je bilo u znaku dečje graje, uplakanih beba, devojačkih i momačkih pogleda koji će jednom možda biti krunisani i nečim mnogo ozbiljnijem i muzikom koja se na Suvoboru čula do pred zoru i kojom se slavio život, a život bez dece je prazan - rekoše Gvozdenovići.

2024 © - Vesti online