Petak 11.09.2015.
16:09
Tanjug

"Izbeglice odbijaju saradnju, od sledeće nedelje hapšenja"

Reuters
Ako Grčka ne može samda da sačuva granice, Evropa da joj pomogne: Viktor Orban

- Uzimajući u obzir da se suočavamo sa pobunom ilegalnih migranata, policija izvanredno obavlja svoj posao, bez upotrebe sile - rekao je Orban novinarima u Budimpešti, preneo Rojters.
 

Mađarski premijer je napomenuo da će od 15. septembra, kada stupe na snagu oštriji zakoni o imigraciji, migranti koji ilegalno uđu u Mađarsku biti uhapšeni.

Mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je vladi uvođenje kriznog stanja zbog masovnog priliva izbeglica.

Orban je poručio da rešenje za izbegličku krizu u Evropi leži u Grčkoj.

- Moramo da se izborimo sa problemom tamo gde on nastaje. Ako Grčka nije u stanju da zaštiti svoje granice, moramo mobilisati evropske snage i poslati ih na grčke granice da bi oni ostvarili ciljeve postavljene evropskim zakonima umesto grčkih vlasti - rekao je on.

Prema propisima EU o azilu, izbeglice koje traže zaštitu treba to da učine u prvoj zemlji EU u koju uđu. Grčka je prva članica EU na putu izbeglica koji iz Turske vodi preko Balkana i Mađarske. Hiljade ljudi svakog dana stižu čamcima sa obala Turske na grčka egejska ostrva.

Druge zemlje EU su, međutim, poslednjih godina prestale da deportuju ljude nazad u Grčku, navodeći da ta zemlja nema funkcionalan sistem za azilante. Nemačka je iz sličnih razloga nedavno prestala da deportuje ljude u Mađarsku, prenosi agencija AP.

2024 © - Vesti online