Petak 11.09.2015.
19:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Artemijev manastir u Detroitu!

ERP u egzilu
Vladika Artemije sa vernicima u manastiru

Vladika Artemije je na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora isključen iz Srpske pravoslavne crkve, ali to nimalo ne smeta njegovim pristalicama. Oni, kako govore, u njemu vide sledbenika Svetog Save i revnitelja na Hristovom putu, koji se drži iskonskog pravoslavlja, a ne ekumenizma.

Ideja o osnivanju katakombnog manastira, prvog na severnoameričkom kontinentu, potekla je 2013. godine, od tamošnjih Srba revnosnih svetosavaca. Oni su kupili imanje površine oko četiri hektara s malim jezerom i tri građevinska zdanja. Kuću su preuredili u manastirski konak, drugi objekat je preuređen u bogomolju, a treći će uskoro biti pretvoren u gostoprimnicu, kažu u Artemijevom okruženju.

Artemije će u nedelju, 13. septembra, na praznik Sabora srpskih svetitelja, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u novoosnovanom istoimenom manastiru u Detroitu, s početkom u 10 sati pre podne

ERP u egzilu
Pogled na imanje novog manastira

Manastir je udaljen od gradskog jezgra oko 40 km i nalazi se u blizini grčkog manastira čiji je osnivač starac Jefrem Arizonski.

Prethodno, kako je saopšteno iz Artemijeve eparhije, "vladika će, u subotu 12. septembra, u čin male shime, zamonašiti iskušenika Miljana (Deljanina)". Bdenije će početi u pet sati popodne.

Ovaj novi Artemijev manastir, inače prvi na tlu Amerike, nalazi se na adresi 1712 Hešen Road Columbus, Mićigan. Za početak će imati dvočlano bratstvo, a nastojatelj je protosinđel Damjan (Kovačević).

U sviti vladike Artemija su takođe iguman njegove katakombe u Ljuljacima (Šumadija) protosinđel Varsanufije, mati Varvara, igumanija manastira u Leušićima podno Ravne gore, u Srbiji. U pratnji je i biznismen iz Čačka, Grešni Miloje (Stevanović), Artemijev sledbenik i veliki donator.



 

2024 © - Vesti online