Petak 11.09.2015.
11:34
Srna

Lavrov: Ruski vojnici su odavno u Siriji

Reuters
Sa ruskim oružjem idu i ruski vojnici: Sergej Lavrov

- Rusko vojno osoblje je godinama u Siriji. Njihovo prisustvo povezano je sa isporukama oružja sirijskoj armiji, koja nosi teret rata protiv terorizma, posebno protiv "Islamske države" i ostalih ekstremističkih grupa - rekao je Lavrov.

 Ruski ministar je dodao da ruski vojnici pomažu Sirijcima da nauče da rukuju opremom i pripremaju ih za antiterorističku borbu.

- Rusija isporučuje vojne proizvode vazdušnim putem u Siriju u skladu sa važećim ugovorima, kao i humanitarnu pomoć - dodao je.

Lavrov je rekao da Moskva traži izdavanje odgovarajuće dozvole u skladu sa međunarodnim pravom, u zavisnosti od toga o kojoj vrsti tereta je reč. Napomenuo je da je Amerika u dosluhu sa onima koji su spremni da iskoriste "Islamski državu" za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Kaže da je o svemu detaljno razgovarano u redovnim kontaktima sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem. Lavrov je odbacio Kerijev zaključak da podrška Asadu jača poziciju "Islamske države", jer njeni sponzori, kako kaže američki zvaničnik, zbog toga šalju sve veće količine oružja i novca.

- Ta logika mi je neshvatljiva. Mnogo puta smo rekli da je sirijska armija najefikasnija snaga za suzbijanje terorističke pretnje na terenu - izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je rekao da Rusija pomaže sirijskim vlastima da bi sprečila ponavljanje scenarija iz Libije i kritikovao "opsesiju zapadnih partnera" da menjaju režime koji im se ne dopadaju.

2024 © - Vesti online