Petak 11.09.2015.
05:42
B. Božin - Vesti

Ponudili gradnju 200 džamija u Nemačkoj

Fonet
Saudijski kralj: Salman al Saud forsira bogomolje

Arapske kraljevine su znatno podigle prepreke za Sirijce, a njihove dozvole boravka se, naročito u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, više ne produžavaju.

Sirijske izbeglice ne mogu da uđu bez viza ni u jednu "bratsku muslimansku zemlju", osim još u Tursku, Alžir, Jemen, Mauritaniju i Sudan. Izuzetak su i Jordan i Liban, koje su primile milione izbeglica.

Kada je sirijska zajednica u Danskoj na Fejsbuku objavila video o izbeglicama koji su došli u Austriju, on je propraćen tekstom: Kako smo pobegli od naše muslimanske braće, koji treba da pokažu veću odgovornost nego zemlja koju označavaju "neverničkom".

Jedan drugi komentar glasi: Kunem se svemoćnom Bogu da su Arapi ti koji su nevernici.

Arapski list "Dijar" izveštava da je Saudijska Arabija umesto toga ponudila da u Nemačkoj izgradi još 200 džamija za sirijske izbeglice. Generalni sekretar bavarske CSU Andreas Šojer je ovu ponudu bogate arapske države ocenio kao "više nego ciničnu".

- To nije muslimansko bratstvo. Gde je solidarnost u arapskom svetu - zapitao se Šojer, koji je odmah dobio podršku portparola frakcije Unije Štefana Majera koji kaže:

- Nemačkoj ne treba donacija od 200 džamija, nego solidarnost sa izbeglicama.

2024 © - Vesti online