Petak 11.09.2015.
08:16
D. D. - I. K. - Vesti

Jeremića Afrikanci kandiduju za šefa UN

Tanjug
Neće ga SAD i EU: Vuk Jeremić

Tadić, čiji je Jeremić bio gimnazijski đak, a potom i savetnik, demantovao je da će ući u trku. Međutim, naši izvori objašnjavaju da vlasti u Srbiji još ćute, ali da su blizu odluke da Tadić uđe u trku za tu poziciju sa hrvatskom šeficom diplomatije Vesnom Pusić, slovačkim ministrom Miroslavom Lajčakom i drugim kandidatima iz Istočne Evrope.

Jeremić ipak od čelne pozicije u svetskoj organizaciji ne odustaje, pa se u beogradskim medijima pojavila informacija da će ga kandidovati velika latinoamerička i dve afričke države, jer je moguće da ga predloži bilo koja zemlja-članica UN.

Izvori "Vesti" bliski Jeremiću kažu da on više ne gaji nadu da će biti srpski kandidat, jer iako ima nezvaničnu podršku od šefa diplomatije Ivice Dačića, premijer Aleksandar Vučić ga uporno ignoriše.

- Jeremić je u nekoliko navrata pokušao da o tome razgovara sa Vučićem, ali nije mu pošlo za rukom da se vidi sa njim - pojašnjava naš sagovornik.

Srpska vlada neće podržati Jeremićevu kandidaturu, navode beogradski mediji, jer bi to bilo guranje prsta u oko EU i Americi. Trka za prvog čoveka UN trebalo bi da počne za koji mesec.

2024 © - Vesti online